EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ръст във ВЕИ към 2020

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст във ВЕИ към 2020

mail10:30 | 07.06.2012прегледи 410 коментарикоментари 0


ЕС си е поставил амбициозната цел да постигне дял от 20% на енергията от възобновяеми източници до 2020 година, съобщи пресслужбата на Европейската комисия. Тази цел може да бъде постигната по рентабилен начин, само ако всички действащи в момента политики се прилагат във всички държави членки и ако се постигне сближаване на схемите за подпомагане. Затова в приетото днес съобщение Комисията призовава за по-координиран европейски подход при създаването и реформирането на схемите за подпомагане, както и за увеличаване на търговията с енергия от възобновяеми източници между държавите членки. Освен това инвеститорите се нуждаят от правна сигурност и поради тази причина от решаващо значение е да започне обсъждането на бъдещи действия и изграждането на солидна рамка за периода след 2020 година. "Трябва да продължим да развиваме енергията от възобновяеми източници и да насърчаваме новаторските решения. Трябва да направим това по рентабилен начин. Това означава – производство на вятърна и слънчева енергия там, където е икономически изгодно, и търговия с нея в рамките на Европа; така, както правим и с други продукти и услуги", каза еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. В Съобщението са посочени четири основни области, в които трябва да се съсредоточат усилията до 2020 година, за да бъдат постигнати по рентабилен начин целите, поставени в областта на енергията от възобновяеми източници, отбелязва ЕК.
Енергиен пазар: Комисията подчертава необходимостта от завършване изграждането на вътрешния енергиен пазар, както и от пазарни стимули за инвестициите в производство на електроенергия, за да се създаде възможност за плавно интегриране на възобновяемите енергийни източници на пазара.
Схеми за подпомагане: Комисията подпомага схеми, с които се насърчава намаляването на разходите и се избягва свръхкомпенсирането. ЕК призовава също така за последователност в схемите за подпомагане между държавите членки с цел избягване на ненужните пречки.
Механизми за сътрудничество: Комисията насърчава по-широкото използване на механизмите за сътрудничество, които се съдържат в директивата за възобновяемите енергийни източници. Механизмите за сътрудничество дават възможност на държавите членки да постигнат националните си обвързващи цели, като търгуват помежду си с енергия от възобновяеми източници. Това означава, че една държава членка купува, например, вятърна или слънчева енергия от друга държава членка или от трета държава извън ЕС. Това за нея може да се окаже по-евтино, отколкото самата тя да произвежда такава енергия.
Енергийно сътрудничество в Средиземноморския регион: Комисията предлага подобрения в регулаторната рамка и подчертава, че един интегриран регионален пазар в Магреб би улеснил притока на широкомащабни инвестиции в този регион и би дал възможност за европейски внос на електроенергия от възобновяеми източници. За периода след 2020 г. в Съобщението се потвърждава, че без подходяща рамка ще започне спад на растежа при енергията от възобновяеми източници. Тази рамка трябва да стимулира повече иновации и да води до намаляване на разходите, за да превърне възобновяемите енергийни източници в обещаващ отрасъл, който да привлича инвестиции за постигане на растеж. В тази връзка, с нея се предлага да бъде започнат процес на изготвяне на бъдещите варианти за политика и основните етапи за 2030 година.

 


Тагове: ВЕИ, ръст, ЕС
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4210