EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Ръст в изтъргувана ел. енергия за юни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст в изтъргувана ел. енергия за юни

mail11:10 | 12.07.2021прегледи 780 коментарикоментари 0


Общото количество изтъргувана ел. енергия на пазар "Ден напред" за месеца e 1 980 790,70 MWh, което с 5,6 % повече спрямо предишния и с 87,5 % повече спрямо същия месец на миналата година, според анализ на Българска независима енергийна борса за юни. Това съобщи за БТА пресслужбата на Българска фондова борса.
Средната месечна цена за базов товар е 150,96 лв. и е с 28,6% повече спрямо предишния и с 153,4% повече спрямо същия месец на миналата година.
Средната месечна цена за базов товар ел. енергия на БНЕБ се движеше около EUR 77, която е съпоставима с тази на регионалните борси - OPCOM (Румъния), HenEx (Гърция), HUPX (Унгария) и почти двойно по-висока от тази на EPIAS (Турция).
Топ 3 най-активни участници на пазар "Ден напред" през месеца по нетни търгувани количества: Национална електрическа компания ЕАД, АЕЦ КОЗЛОДУЙ ЕАД и Топлофикация София ЕАД.
На пазар "В рамките на деня" общото количество изтъргувана ел. енергия за месеца e 102 403,2 MWh, което е с 25,4 % по-малко спрямо предишния и с 41,0% повече спрямо същия месец на миналата година.
Месечната среднопретеглена цена е 148,48 лв. и е с 31,7 % повече спрямо май.
Топ 3 най-активни участници на пазар "Ден напред" през месеца по нетни търгувани количества: ЮРОПИАН ТРЕЙД ОФ ЕНЕРДЖИ АД, Мини Марица изток ЕАД и АЕЦ КОЗЛОДУЙ ЕАД.

Акценти на месеца

На 14 юни Българска независима енергийна борса (БНЕБ) и Стопанският факултет към СУ "Св. Климент Охридски" подписаха споразумение за сътрудничество. Двете страни ще си партнират в обучението на студентите в областта на борсовия пазар и търговията с електрическа енергия от началото на новата учебна година през есента.
В рамките на договореностите БНЕБ и Стопанския факултет ще обсъждат промени в дисциплините, преподавани в бакалавърските и магистърските програми съобразно актуалните потребности на бизнеса, включително въвеждане на нови курсове, специалности. Експерти от Борсата ще представят реални казуси от практиката и ще дискутират включването им в учебния процес, както и ще изнасят практически ориентирани презентации в областта на борсовия пазар и търговията с електрическа енергия.
На 17 юни страните от обединението 4М (Румъния, Унгария, Чехия и Словакия) се свързаха с европейския енергиен пазар "Ден напред". На тази дата за първи път беше имплицитно разпределен чрез алгоритъма Euphemia трансграничен капацитет на 6-те нови граници (Полша-Германия, Полша-Чехия, Полша-Словакия, Чехия-Германия, Чехия-Австрия и Унгария-Австрия). Реализираното ценово обединение позволява едновременно изчисляване на цени на електроенергията и трансгранични потоци в региона.
Свързването на страните от 4М беше задължително условие за реализацията на проекта за пазарно обединение на сегмента "Ден напред" между България и Румъния, който се изпълнява по график и се очаква да приключи успешно тази есен.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886