EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ръст в износа на земеделски стоки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст в износа на земеделски стоки

mail14:09 | 14.11.2019прегледи 635 коментарикоментари 0


„Наблюдава се положителна тенденция при износa на български селскостопански стоки. Експортът за 2018 г. достига 4.3 млрд. евро, което е с 4% увеличение спрямо 2017 г.“. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.  Тя допълни, че стокообменът на България с ЕС представлява 75 % от общия стокообмен със селскостопански стоки. Страната ни е в топ десет на производителите на зърнено-житни и технически култури, като изнасяме близо 80% от общия добив на зърна. Най-голям ръст в износа на селскостопански  стоки за миналата година има при зеленчуците. „От това, че през 2018 г. изнасяме повече земеделска продукция за ЕС, отколкото внасяме от там, регистрираме увеличено положително търговско салдо от над 600 млн. евро“, обясни министърът на земеделието.

 По думите й, се отчита ръст и при износа на храни с добавена стойност – меса и месни продукти, хляб и тестени изделия, както и  птичи яйца. „Надявам се в новия програмен период да намерим още по добри инструменти за подкрепа, за да продължи този тренд“, категорична бе Десислава Танева.

Министърът на земеделието подчерта, че все повече потребители търсят български продукти и трябва да се намери формата,  която ще подкрепи производителите, така че продукцията им да стигне до по-широк кръг от хора. „Програмите за съвместна работа с търговските вериги трябва да са общодостъпни. МЗХГ ще подкрепя разяснителни кампании, електронни платформи или друг тип информационни канали. Целта е  всеки производител да има равен достъп до потребителя чрез веригите“, допълни министър Танева.

Производството на месо и месни продукти бележи ръст с 6.7 % през 2018 г. спрямо предходната 2017 г. Десислава Танева отбеляза, че над 3 % е и увеличението при произведените и продадените мляко и млечни продукти. „Такъв тренд се регистрира и за първите девет месеца на 2019 г. Увеличено производство и износ се наблюдава и при птичите яйца“, допълни още министър Танева. Тя подчерта, че нивата във всяко едно от хранителните производства в България се запазва или бележи ръст.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4149