EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руши ли земеделието природата?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руши ли земеделието природата?

mail15:15 | 19.11.2010прегледи 516 коментарикоментари 0


В бъдеще финансовата подкрепа на Общата селскостопанска политика на ЕС след 2013 година трябва да отразява в по-голяма степен загрижеността за опазване на природата, се казва в анализ на Международната природозащитна организация WWF.
Организацияа приветства увеличиването на ангажиментите за опазване на околната среда, които намират отражение в директните плащания и споменаването на европейската екологична мрежа Натура 2000 и системата за земи с висока природна стойност като нуждаещи се от специфична подкрепа.
“Реалният обхват на екологичната ангажираност на ОСП ще стане ясен от детайлите”, прогнозира Тони Лонг, директор на офиса по европейски политики на WWF. „Дали това е някакъв вид пробив в структурата на субсидирането на селскостопанските производители или формална промяна, ще стане ясно когато критериите да опазване на околната среда бъдат поставени на по-високо ниво от онова, което добрите земеделски практики препоръчват да се прави така или иначе. Освен това ще бъде критично важно Натура 2000, Рамковата директива за водите на Европейския съюз, устойчивото използване на земята, смяната на културите да бъдат задължителни. Ако промените в ОСП са козметични, те няма да завоюват политическа и обществена подкрепа в тези тежки за финансите времена.”
WWF призовава за бюджет по ОСП, който в бъдеще да задели за защита на природата повече от половината от сумата по т.нар. първи стълб. WWF е загрижена, че агроекологичните мерки не са споменати в предложението, въпреки че са доказали своята ефективност при опазването на природата в дългосрочен план.
WWF смята, че бюджетните преразпределения не са само инструмент за управление на европейските земи. Необходимо е по-строго прилагане на действащото законодателство за защита на природата, за да се избегне изчерпването или замърсяването на реките и подпочвените води.
“За производството на селскостопанска продукция отиват приблизително 80% от водата на средиземноморските страни”, твърди Тони Лонг. “Климатичните промени вече създават сериозни проблеми с европейската обработваема земя. Сега е време земеделието да разчисти собствения си двор и да постигне по-добра ефективност при използването на заплашени от изчерпване ресурси като водата”.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161