EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рушат сградата на театър Ренесанс

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рушат сградата на театър Ренесанс

mail12:20 | 01.03.2016прегледи 1809 коментарикоментари 0


Spasisofia.org: Емблематичната сграда, помещавала бившия театър Ренесанс, в последствие кино Възраждане, профсъюзен дом Георги Димитров, а в по-нови времена и меката на чалгата - Син Сити си отива. Поредният символ на София ще бъде заличен и архитектурното ни наследство ще понесе непоправим удар.

Собственикът на сградата, някакъв си Красимир Георгиев заявява, че щял да строи хотел на мястото на тази прекрасна сграда. Същият този казва, че имало много стари сгради по бул. Мария Луиза, Христо Ботев и Константин Величков, които също сигурно скоро щели да се съборят, за да се осигури място за модерни бизнес центрове. Тоест там, където е най-голямото насищане на стари, крайно ценни за София сгради..трябвало да се събаря и строи ново. Ето толкова им разбира главата на някои - те знаят само да рушат, нямат никакво уважение към историята и историческото ни и архитектурно наследство. За тях реставрация на архитектурни шедьоври не е опция. Тях ги интересува само печалбата и максималното строително уплътняване на терена...

Приятели и наши последователи, нека се обединим и спрем това безумие. Нека вдигнем шум и накараме тази спряла държава и администрация да се задвижи и поне веднъж да защити обществения интерес. Нека не допускаме София да бъде осакатена заради поредната новопостроена буца на мястото на сграда била паметник на архитектурата. А защо е била, защото Министерство на Културата си е свършило работата да я извади от списъка още преди много годинки...срещу съответната сума, най-вероятно...(б.а. Слава богу, оказва се, че сградата е Културна ценност. Ако това е така, обаче, възниква въпросът на какво основание собственикът така спокойно заявява, че на нейно място ще строи 5 звезден хотел? Може би пък тук удобно ще послужи новия закон за културните ценности, при които "Предложените промени въвеждат още принципа на мълчаливото съгласие. В случай че НИНКН или техният общински еквивалент не се произнесе в определения от закона двумесечен срок по даден инвестиционен проект, се приема, че има мълчаливо съгласие.". Дали пък в момента не тече това "мълчаливо съгласие"?) Споделете този албум, пишете на медии, използвайте всичките си контакти, за да принудим и инвеститор, и община, и държава да се съобразят с нас и да спрем разрушаването на сградата. Днес питахме работниците на място...срокът за разрушаване бил 2 месеца. Нямаме време, за да спрем това безумие. Трябва да действаме днес!!!

--------------------------- б.р. От Министерството на културата, цитирани от „Клуб Z”, обяснили, че сградата никога не е била изваждана от регистъра на паметниците на културата. При тях не било постъпвало и искане тя да бъде събаряна, нито да бъде извадена от списъка на паметниците на културата.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1045