EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руското ембарго = по-ниски цени в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руското ембарго = по-ниски цени в ЕС

mail07:25 | 04.09.2014прегледи 2846 коментарикоментари 0


Руското ембарго върху сектора на западната селскостопанска и хранително-вкусова промишленост е засегнало най-силно млекопроизводството и млекопреработването, месец след влизането му в сила, посочва Франс прес.
Преди ембаргото страните от ЕС изнасяха над 250 000 тона сирене от типа Едам за Русия. Част от млякото, което служеше за производството на този тип сирене, беше отклонено към производството на продукти, които се съхраняват по-дълго време като млякото на прах или масло. Но резултатът е, че цените се сриват. Във Франция тон обезмаслено мляко на прах се продава за 2400 евро, срещу 2880 евро в началото на август, а тон масло се търгува да 3260 евро срещу 3600 евро преди месец.
Големите дистрибуторски вериги се възползват от ситуацията, за да намалят още повече цените. Германската верига АЛДИ например обяви, че намалява цената на пакет масло от 99 на 85 евроцента.
Засега цената на млякото, плащана на производителите, не се е променила, защото са около три месеца са нужди, за да може вариациите в цените на продуктите на млекопреработвателната промишленост да се отразят върху цената на началната суровина.

По отношение на плодовете и на зеленчуците руското ембарго тегне над европейския пазар, който вече страда от изобилна реколта и вяло потребление. Именно ябълката, плодът, който е един от най-консумираните в света, поражда най-голямо безпокойство. Реколтата този сезон е богата. В Европа са произведени 12 милиона тона ябълки срещу 11 милиона миналата година. Цените са ориентирани към понижение по-специално при международните сортове като Голдън или Гала.
Руското ембарго може да засили спада в цените, като се има предвид, че миналата година Полша изнесе към Русия 700 000 тона ябълки. А сега полската продукция, която не може да бъде пласирана, ще пренасити континента. Но този ефект ще се усети през зимата, защото по традиция първо Русия купува ябълки от съседите си, преди да се ориентира към европейски ябълки през януари, смятат френски експерти.
Заради ембаргото цената на норвежката сьомга падна от 40 крони за килограм /около 5 евро/ на 32 крони за килограм.
Първоначално акциите на производител номер едно норвежката компания Марин Харвест /Marine Harvest/ паднаха с над 8 процента. Но сега нещата се успокояват и балансът на пазара сам се връща. Русия ще се обърне към чилийската сьомга, което означава, че ще има по-малко чилийска сьомга за американците и за японците, които ще трябва на свой ред да потърсят норвежката риба, казват френски експерти.
Що се касае до пилешкото месо говорител на Американския съвет на производителите на пилешко месо поясни, че за момента руското ембарго няма ефект върху сектора.


 


Тагове: ембарго, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg