EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руският петрол - да бъде или да не бъде?!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руският петрол - да бъде или да не бъде?!

mail15:10 | 30.03.2011прегледи 396 коментарикоментари 0


К2Капитал, Русия
"Да се добива петрол в Русия вече не е лесно", отбелязва Вагит Алекперов, коментирайки без ентусиазъм перспективите на Лукойл в Русия. Тази година добивът на Лукойл може да се понижи и компанията, основана от Алекперов преди две десетилетия, която се превърна в най-голямата недържавна петролна компания в Русия с приходи от 105 милиарда долара, гледа с много по-голям оптимизъм към Ирак и Западна Африка.
Мнозина експерти и представители на бранша прогнозират застой в руския петролен сектор, който след разпадането на СССР възстанови равнището на добива на петрол до 10 милиона барела дневно към 2011 година. Русия разчита най-вече на находища, който са проучени и се разработват още от съветските времена, като 90 % от руският петрол се добива от някога богатите находища в Западен Сибир и Урал. През миналата година производството на петрол в тези райони се понижи с около 1,1 %.
Растежът на добива от 2,2 %, който Русия отчете през 2010 година, бе постигнат най-вече благодарение на арктическото находище Ванкор, което бе пуснато в експлоатация от Роснефт, и е малко вероятно подобен скок да се отчете и през 2011 година. Русия трябва да премине към разработване на находища в зони с много по-високи рискове - в Арктика, по дъното на Черно море и в Далечния изток. Поради тази причина се налага сътрудничество с водещи петролни компании, които могат да предоставят технологиите и да поемат част от рисковете, посочва Тейн Густафсон, експерт по Русия в консултантската компания Cambridge Energy Research Associates.
През последните години Русия отблъсна множество инвеститори,принуди Royal Dutch Shell да отстъпи на Газпром контрола върху проекта "Сахалин-2" и продаде на Роснефт голяма част от ЮКОС. Сега обаче, след дълго прекъсване, споразуменията направо  "заваляха". BP сключи сделка да обмени с Роснефт акции за 7,5 милиарда долара и за съвместно проучване на петролни залежи в Арктика. Въпреки че сега споразумението се оспорва в съда, анализаторите прогнозират, че Роснефт и BP ще положат всички
усилия, за да превърнат проекта в реалност, като сделката има твърдата подкрепа на вицепремиера Игор Сечин, който е и председател на съвета на директорите на Роснефт.
ExxonMobil съобщи на икономическия форум в швейцарския град Давос, че е сключила с Роснефт договор за проучване на дъното на Черно море. Съвместното предприятие между двете компании първоначално ще започне разработването на находището Туапсинската извивка в шелфа на Черно морерайон, което може да съдържа до 7,3 милиарда барела петрол. Френската компания Total реши да плати 4 милиарда долара за 12 % от акциите на руската газова компания Новатек и планира да построи на Ямалския полуостров завод за втечнен газ. На 9 февруари (тази година) премиерът Владимир Путин призова правителството да ускори работата над данъчните облекчения. Според експерти правителството би трябвало на първо място да предложи данъчни облекчения на компании, които проучват и добиват повече петрол Данъчната система, която дава на държавата 87 % допълнителна печалба от продажбата на петрол при цена над 25 долара за барел, затруднява развитието на нови проекти и превръща много от действащите находища в губещи. Въпреки подкрепата за реформата, оказвана от Путин, анализаторите очакват борба между чиновниците от енергийния сектор, които се стремят към развитие на отрасъла, и държавните служители, чиято цел е да доведат до максимум данъчните постъпления на министерството на финансите.
Извод: Русия може силно да увеличи добива на петрол, ако се откаже от ограничителните данъци и покани водещи чуждестранни компании да разделят риска и да споделят опита си.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg