EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руските интереси атакуват кабинета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руските интереси атакуват кабинета

mail13:00 | 19.01.2011прегледи 682 коментарикоментари 0


Водещ: Изненада ли ви премиера с решението си да поиска вот на доверие към кабинета?
Иван Костов: Не, защото ГЕРБ изглежда като партия, които е изгубила възможността да задава събитията, да диктува това, което се случва в страната и като че ли всъщност затъва в отговор на чужди провокации. Ето, например, тази тема със СРС-та измества всички останали теми на правителството. И това е начин, и така беше заявено от ГЕРБ, те да се опитат да си върнат инициативата.
Водеща: Но това не е ли именно спасителната сламка, към която Бойко Борисов посяга, за да върне дневния ред на обществото такъв, какъвто той трябва да бъде, а не потънал в скандали с подслушани разговори, изтекли в публичното пространство?
Иван Костов: Така е. Той трябва да направи всичко възможно да върне важните въпроси, защото гражданското общество е разтерзано от тази милиционерщина – някакви хора вадят непрекъснато някакви СРС-та, всички се занимават с четене на СРС-та – това просто става едно шизофренно състояние. Това не е демократичното гражданско общество, то се занимава с други въпроси, то се занимава с важните за него въпроси, а не с такива провокации. Като оставам на страна съдържанието, разбира се, в момента, говорим по принцип. Хората не могат да търпят такава милиционерщина, такава кадесарщина.
Водеща: В този смисъл, не трябваше ли премиерът да поиска по-рано вот на доверие към кабинета?
Иван Костов: Не. Кога той ще се опита да си върне инициативата, зависи от тяхната преценка, така че аз тук не мога да се намесвам, защото не знам всички обстоятелства. Ние не знам с вас точно какво се случва. Гледах снощи „Референдум” и всички казват, че трябва да се отговори на определени въпроси. И на тези въпроси, след като им се отговори, обществото или ще се успокои, или ще се възбуди още повече. Но въпросът е, че ще се изяснят нещата, защото ние седим в едно неведение. Но, вижте, гвоздеят на това, което казвам, е, че други знаят какво е положението, някой знае дали това е СРС, някой знае дали е подписано, от кого е подписано, как е мотивирано. Някой ги знае тези неща, но не сме ние.
Водеща: Как обаче знаете, че някой знае, а вие не знаете?
Иван Костов: Защото със сигурност тази истина ще се разкрие от комисията. Тя това прави. Това прави прокуратурата. Прокуратурата със сигурност е започнала проверка. Няма как те да не се интересуват от тези неща – успешен ли е опитът да бъде спряна тази митническа проверка на нарушител. Тези неща всичките се знаят, мислите ли, че не се знаят?
Водещ: За съдържанието говорите?
Иван Костов: Да. Ако говорим за съдържанието, някъде тази истина е известна, но тя не е известна за хората.
Водеща: Имате ли усета, че развръзката и оповестяването на истината по тези скандали с подслушванията умишлено или неумишлено се бави? Ето, главният прокурор излезе преди няколко дни и каза – „Аз знам истината, но не е моментът да ви я кажа”. Прокуратурата на оперативно ниво за сега колко дни, може би 10, мълчи, бави ли се някой?
Иван Костов: Да. Точно това означава, че е изпусната инициативата. Някой друг в момента казва кога ще се изяснят тези неща. И аз искам да назова имената на тези, които го правят в момента, това е безспорно президентът Георги Първанов. Това е неговият съветник, членът на Висшия партиен съвет Цвятко Цветков. Това е човекът, който чака обвинение – Алексей Петров. Това са хората, които стоят в дъното и които вероятно с помощта на други групировки от бившата Държавна сигурност разиграват този дневен ред. И те ще кажат кога това нещо ще свърши и как ще продължи. За съжаление, изглеждаме като че ли, попаднали в лапите на такъв ...
Водещ: Споменахте имена, къде се пресичат интересите на от една страна Георги Първанов и Цвятко Цветков и на Алексей Петров?
Иван Костов: Да попитаме президента, защо му е съветник Цвятко Цветков. Интересите се пресичат върху руската тема. Атаката, аз съм бил обект на такава атака, знам какво е, тези зъби ги усещам още по себе си. Знам, че се дестабилизира правителството и съм го казвал това, за да не вземе определени решения или да вземе определени решения. Какви решения в момента руските интереси успешно препятстват да вземе българското правителство, правителството на Бойко Борисов? Правителството още не е дало гаранция, за да участва в „Набуко”. Ето, това се опитват да спрат с всички средства руските специални служби в България. Другото е правителството да продължи проекта АЕЦ „Белене”, да не го спира, въпреки че той е абсолютно ненужен на страната. Това са големите интереси, върху които се преплита и участието на Първанов. Първанов не крие, че е лобист на руските интереси. Той го заявява съвършено обективно. И заради това натискът ще продължава върху правителство до момента, до който то се колебае. Ако правителството ясно се произнесе и отблъсне тези руски интереси, натискът веднага ще спре или ще се редуцира по друг начин.
Водеща: От логиката на това, което казвате, обаче поне за сега излиза, че правителството на Бойко Борисов е едно добро правителство?
Иван Костов: Не, не съм казал такова нещо, не съм. Точно, защото то не е решило тези въпроси, точно, защото е проявило колебание, точно защото не ни послушаха, когато в самото начало ние казахме – всички кадри на бившата Държавна сигурност вън, всички кадри на ръководни позиции на тройната коалиция вън, за да няма къртици, да няма подводници, за да няма тази компроматна война, всички трябваше да си отидат. Това нещо не беше изпълнено.
Водещ: Късно ли е сега, твърде късно ли е?
Иван Костов: Не, сега не е късно. Ако Бойко Борисов иска вот на доверие, той непременно трябва да влезе в тази война, защото, вижте, от другата страна войната му е обявена. Той някак си може да се прави, че тази война я няма и че не се воюва чрез тези хора, но то обективно е така. Защото дайте да тръгнем по едно СРС. Вижте какво е СРС? СРС е специално разузнавателно средство, което се иска от някой, който разследва престъпление и то тежко престъпление, там е описано кога, което отива до прокурора и се изпраща до прокурора с подпис на този, който е заявител. След това прокурорът го разпорежда и то се нарежда от определен висш служител, някой го разпорежда на ДОТИ, който трябва да го изпълни. Значи, по обратния път – унищожаването на това мероприятие зависи от контрола на тези лица, които са се подписали по линията. Ако някой там не си е свършил работата, то отива при обществеността. Т.е. някой не е съблюдавал и не е предпазил гражданското общество от изтичане на тази информация. И това е тежък удар върху претенциите за влизане в Шенген, това е тежък удар върху авторитета на страната. Виждате какво казват от ЕС – оправете се, моля ви се, справете се, нека институциите ви да се справят.
Водеща: Добре, да се върнем на метафората ви обаче за войната. На война, като на война, както се казва. ДСБ от коя страна на блокадата застава?
Иван Костов: Моля ви, това не е метафора. Това е зловеща истина. Това не е метафора. Думата е използвана съвършено по правилен начин и е със съдържанието на война. Водят се военни действия. Водят се действия, за да се препятстват определени неща, разбира се, не се стреля, но има всякакви войни, има студени войни, нали. Аз съм живял 30-40 години в условия на студена война и знам какво е. Така че има всякакви войни. В тази война ние сме на страната на гражданското общество. Ние искаме да върнем въпросите на гражданското общество в полезрението на политиците. Ние искаме да има политически идеи. България да реши своите проблеми. Ние искаме да не нараства слабостта на правителството, защото когато нараства тази слабост на правителството се проявява един злокобен проблем, който свали и правителството на Жан Виденов – безсилие на монополистите, които контролират търговията със зърно. Помните ли?
Водеща: Не, ние не помним. Достатъчно е да прочетем и ще си спомним.
Иван Костов: Тогава си спомнете какво стана? Скок на цената на зърното, износ на цялото зърно и България остана без хляб. Ето, сега в момента имаме тройно повишаване на цената на зърното – три пъти. От 122 лв. за тон в момента е 375 лв. Това се случва в разстояние на няколко месеца и правителството няма сила, няма компетентност, няма енергия да се занимае точно с този въпрос, който засяга цената на хляба, цената на месото, фуражите, засяга млякото, засяга олиото и т.н. И България, която е огромен износител на зърно, защото ние консумираме по-малко от половината от зърното, от хлебната пшеница, която произвеждаме, една трета от слънчогледа, който произвеждаме и ние в момента продаваме олиото по-скъпо, отколкото е в Ротердам. Е, как е възможно това нещо? Това е възможно само, ако правителството е изключително слабо, ако то не може да се фокусира върху въпросите на гражданите. А първото нещо, което то трябва да направи, е да спре тази спекула, да спре това картелиране, да върне нещата в правилното им русло, а не както обърканият, според мен, министър на земеделието заяви онзи ден, след като направи проверката, че имало още 500 хил. тона за износ. Помните го. Ама същите неща се говориха по времето на Жан Виденов. Изнасят, хората се тревожат, цената расте, а те казваха – може да се изнася, няма проблем за баланса. Същите думи, същите думи, при положение, че той контролира издаването на сертификатите за износ, т.е. той може да каже. А той им казва на тези, спекулантите - аз съм зад вас, ще изнесем количеството. Нали разбирате, всичко се превръща в една огромна слабост, в която пропадаме, защото наистина има световна тенденция за покачване цената на зърното и на хранителните продукти. Но вижте какво се получава, обаче в бедна България, ако тръгнат българските хранителни продукти по световните цени, това ще означава страшно обедняване на българите, на пенсионерите, които не могат да компенсират нарастващите цени на храните с нищо. Защото ние на валутен борд не можем да увеличаваме заплати и пенсии. Ние имаме тези ограничения и това всичко ще се стовари върху хората, за да спечелят една шепа монополисти.
Водеща: Какво си мислят вероятно част от тези, които ви гледат – ами като регистрирате така добре проблеми, защо не помогнете ето сега на правителството на Бойко Борисов?
Иван Костов: Ами ето, помагаме. Ние му казвахме какво да направи.
Водеща: Защо, ето в парламентарната зала, когато се гласува този вот на доверие, за който говорим, ДСБ, Синята коалиция не подкрепи, не даде доверие?
Иван Костов: Вероятно ние ще кажем, че ще подкрепим министър-председателя, ако той започне тази война, ако той я приеме войната, ако той се освободи от тези кадри, ако последва нашия съвет, дадем му още в самото начало, ако прекрати тази агония и защити българските интереси пред руските енергийни интереси, защити енергийната сигурност, ако освободи хората, които загубиха инициативата. Защото има хора, които са отговорни за тази инициатива и на първо място това министърът Цветан Цветанов.
Водещ: Че е изпуснал нещата от контрол?
Иван Костов: Той е изпуснал нещата, очевидно е.
Водеща: Тъй като сме в руслото на Държавна сигурност, нима Бойко Борисов не ви даде достатъчно знаци, че иска да започне война с бившите агенти на Държавна сигурност, включително освобождавайки Божидар Димитров?
Иван Костов: Да, по този път трябва да се тръгне, но трябва да се влезе в специалните служби, трябва да се влезе в МВР. От там трябва да бъдат махнати всички представители и не само на Държавна сигурност, а и представителите на тройната коалиция, които са на ключови места, през които вероятно по някакъв начин, заобикаляйки ги, е изтекла информацията. Те трябва да напуснат това управление, за да бъдат сигурни ГЕРБ, че затварят тези възможности да бъдат провокирани.
Водещ: Вие казахте, че ако те тръгнат по този път, вие ще ги подкрепите, но няма да има време, вотът на доверие ще е след 2 дни, вие трябва много бързо да решите на чия страна сте.
Иван Костов: Даването на гаранции за участието в „Набуко” е въпрос на едно решение на Министерски съвет, което може да бъде светкавично. Спирането на руските претенции за АЕЦ „Белене”, поради очевидната несъстоятелност на проекта и на технологията е въпрос на едно решение на правителството. Обявяването на война е започването на освобождаване на всички, на важни постове бивши представители на тройната коалиция. Не може подводниците на Цвятко Цветков и на ВСС на БСП да управляват заедно с ГЕРБ. Не може тези хора да остават там на всичките ключови позиции. Не може това нещо да се направи. И този, който е загубил инициативата, този, който не се е справил със задачите, той трябва да се махне. И не само този, а и всичките, които са отговорни. Вие се спомнете как реагирахме ние на времето, когато същата подобна атака се фокусира, избра цели в кабинета на ОДС - направи се масова смяна на министри. Вярно е, че по този начин впоследствие постепенно министър-председателят, моя милост, излезе като мишена, но все пак мандатът беше изкаран и реформите бяха изкарани. Същото трябва да се направи и в момента. Трябва да се снеме мишената, върху която е стоварен огънят и трябва да бъде върната инициативата в ръцете на ГЕРБ. Това са ходовете, които трябва да се направят.
Водещ: Мишената е г-н Цветан Цветанов и върху него е огънят.
Иван Костов: Така се допуска в момента, ако вече не е станал мишена и самият министър-председател.
Водеща: Само да се върнем на условията, при които бихте подкрепили вота на доверие. Свихте три пръста, внимателно ви гледах и слушах, това ли са трите условия, които поставяте?
Иван Костов: Българските интереси, войната да продължи решително, както я започна Николай Младенов срещу дипломатите, да продължи в специалните служби и навсякъде, където има, там да бъдат подменени всички кадри, които са от тройната коалиция, които в момента воюват срещу правителството и да бъдат освободени тези членове на правителството, които са загубили инициативата и са му отнели възможността, то да задава темите на българското общество, като важни теми. И да се върнат към най-важния въпрос – да не допуснат в никакъв случай цените на българските хранителни продукти да нарастват. Аз няма да спра да го повтарям това, защото на фона на обикновеното българско семейство, то въпросът е много по-важен от това, какво СРС ще извади утре Цвятко Цветков и Алексей Петров. Те се интересуват, хората, олиото защо е 2,85 лв. или защо е 3,00 лв. или 3,50 лв. зависи от пазара. Това е по-страшният въпрос за тях. Т.е. да си вземе инициативата правителството и да ги защити. То зависи от него.
Водеща: Колкото до промяната в кабинета, за която вие говорите, правили ви впечатление, че от БСП предлагат същото? Те предлагат да се мине на вариант втори кабинет на премиера Бойко Борисов с водещи фигури в него като Кристалина Георгиева, сегашен еврокомисар, Росен Плевнелиев, който има безспорно висок рейтинг и доверие сред министрите.
Иван Костов: Не вярвай на Данайците, когато ти поднасят каквото и да било. Това е правилото от атаката, от БСП, от хора около президента – в никакъв случай те не са хората, които могат да диктуват или да дават съвети на Бойко Борисов. Ще бъде, наистина, приемане на троянски кон в крепостта на ГЕРБ. Няма нищо общо това, което аз казвам, с това, което говорят БСП и ДПС. Аз казвам, че Бойко Борисов трябва да влезе в истинска битка с бившата тройна коалиция, да отстрани кадрите им. Това БСП няма да кажат никога.
Водеща: Сблъсъците в самото ни общество, нужно ли е двадесет и повече години след началото на демократичните промени толкова много да се изострят настроенията в обществото, да има такова силно противопоставяне? Какво се интересуват хората дали управлява тройната коалиция, Борисов, Станишев или Жан Виденов? Хората желаят спокойствие, желаят да имат работа, желаят това, което вие казвате - да купуват хляб и да могат да си позволят да купуват хляба.
Иван Костов: Хората, да, но битката е друга. В момента се води друга битка, има подменени теми, има други въпроси, които са поставени на дневния ред. Просто на хората в момента никой не им обръща внимание. Към хората социалният президент се отнася в момента съвършено цинично. Той иска да пробута руските интереси. Той това прави в момента, толкова очевидно е за мен. И успява. Ето, българското правителство е едно от няколкото държави, мисля че 2-3 са държавите, които не е уредило своето участие в газопровода „Набуко”. Ето го резултатът. Това е. Вижте как е подменено. Не ни интересувате тука нито българи, нито цени, нито хляб, кой се интересува от вас, я дайте тука „Южен поток”, дайте АЕЦ „Белене”. Това е което руснаците казват и винаги ще го казват. Те никога не са се интересували от това как живея българинът.
Водеща: Тъй като малко време ни остава, нека на финала да коментираме различните сценарии. Ако прокуратурата установи, че изтеклите разговори в публичното пространство са записани със СРС-та, какво следва от този сценарий?
Иван Костов: Следва директно отговорност за изтичането на информацията от хората, които са ги подписали.
Водеща: А при втория сценарий, ако прокуратурата установи, че те са записани не със СРС-та, а от някакви частни структури?
Иван Костов: Тогава е много лошо, защото никога не знаем кога ще спрат тези СРС-та и не знаем в каква степен пробивът в системата на националната сигурност, колко е голям, просто не го знаем какъв е пробивът. Това е много лошо. Това означава криза в националната сигурност. Защото знаете ли какво означава? Означава, че частни лица подслушват всеки, който си искат. И ако частни лица, частни организации могат да правят това в България – каква България, какъв Шенген, какъв ЕС – кой ще ни даде тайните на Шенген, можете ли да си представите, кой ще ни съобщи издирвани престъпници, защити на общи граници, кой изобщо ще ни включи в кръга, ако знаят, че в България някакви частни лица са в състояние да се доберат до тази информация – ами никой.
Водещ: Относно съдържанието, ако се докаже, че това са наистина СРС-та и не са монтирани, т.е., че министър-председателят примерно дори е покровителствал някакви фирми, контрабанда – какво тогава трябва да се направи?
Иван Костов: Тогава много лошо.
Водещ: Оставка?
Иван Костов: Тогава много лошо, тогава ще мислим пак, но това е най-лошото.
Водеща: Ваше беше пророчеството, че който СРС чете, от СРС умира.
Иван Костов: Така е.
Водеща: Както обаче е казано в евангелската мъдрост – никой не е пророк в собствената си страна. Смятате ли, че ГЕРБ ще се отърси от този скандал по-силна, по-консолидирана?
Иван Костов: Знаете ли защо Исус Христов го е казал това? Казал го е за себе си. Не се приема от хората за пророк, обаче той е бил месия, той е бил нещо повече. Не искам да влизам в това. Това не означава, че пророкът не е пророк, не означава, че прогнозата не е вярна, а означава просто, че е вярна, но другите не я разбират, не я приемат, не я искат, плашат се от нея, не искат да чуят истината. Това е собствената страна, това е искал да каже Исус. И знаете ли, последвали са го други хора, не от неговия Назарет, последвали са го други евреи, други араби, извел ги е от онова огнище на конфронтация и ги е направил цивилизация християнска.
Водеща: Така ли виждате вашата политическа месия?
Иван Костов: О, моля ви се ....
Водеща: Защото аналогията е много близка, много очевидна?
Водещ: Спасителят е един, но може да има втори.
Иван Костов: Аз мисля, че на управляващите от ГЕРБ в момента им трябва много хладнокръвие, много трезва преценка. Ако искат съвети, ако искат консултации с нас, ние разбира се, ще бъдем на разположение. Ситуацията е много тежка. Тази отнета инициатива може да доведе един Господ знае до какво - може да изскочи изведнъж проблем с някакъв фиктивен износител на цигари, който може да се окаже голяма българска фирма, за която отговарят някои от ГЕРБ, високо поставен политик, и която фактически е източвала ДДС. И тогава ще стане още по-страшно.
Водеща: Защо не наричате нещата с истинските им имена?
Иван Костов: Защото това загатва Ваньо Танов. Аз не го знам какво ще каже Ваньо Танов днес пред следователя или утре пред парламентарната комисия или други ден пред медиите. Аз не знам какво ще стане. Не знам още какви зайци ще извадят от цилиндъра.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg