EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руските и украйнски депозити в Кипър намаляват

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руските и украйнски депозити в Кипър намаляват

mail16:35 | 29.01.2024прегледи 500 коментарикоментари 0


Кипър е постигнал напредък в стремежа си да преодолее зависимостта си от руските финансови средства и компании, стараейки се да подобри имиджа си, сочат официални данни, цитирани от Асошиейтед прес. Същевременно екип от американски представители в страната помага на правителството да разкрива случаи на предполагаеми нарушения на наложени санкции.

Според данни, получени от Асошиейтед прес, руските депозити в кипърски банки са намалели със 76 процента от 2014 до 2022 г., докато украинските депозити са се свили с 67 процента. Броят на руските клиенти на банки в Кипър е спаднал с 82 процента за същия период, докато този на украинските клиенти – с 54 процента.

В продължение на години Кипър беше известен като юрисдикция, която не задава много въпроси,  чиито банки приемат охотно парите на заможните вложители въпреки съмнителната им репутация. Островът беше особено популярен сред богатите руски олигарси.

Това обаче започна да се променя след финансовата криза през 2013 г., която доведе страната на ръба на фалита. Президентът на Кипър Никос Христодулидис, който встъпи в длъжност през март миналата година, обеща да наложи санкции, свързани с продължаващата война между Русия и Украйна. Той заяви, че държавата му се ангажира да „бъде от правилната страна на историята“, осъждайки продължаващите руска инвазия в Украйна.

Според данните, изпратени на АП, кипърските банки са прекъснали бизнес връзките си с близо 60 000 клиенти –предимно руски и украински граждани– между 2014 и 2022 г., а около 126 000 сметки с близо 40 млрд. евро в тях са замразени.

Местни кипърски медии неотдавна съобщиха, че заради проверките няколко големи руски компании, регистрирани в Кипър, са преместили седалищата си в чужбина. Неизвестно е кои и колко са тези компании, които са преместили централите си от страната. Кипърските власти не отговориха на многобройните запитвания на АП за повече информация

Президентът на Кипър говори пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). След това той заяви пред журналисти, че Кипър е приложил абсолютно всички санкции на Европейския съюз срещу Русия и призова репортерите сами да прегледат доклада на ЕС, в който подробно се описва кои страни членки не прилагат санкциите.

„Заставам смело пред вас и признавам, че са допуснати грешки“, каза президентът, визирайки твърденията за пране на пари, които отдавна преследват островната държава, както и вече несъществуващата програма за издаване на паспорти на руснаци и други лица срещу инвестиции.

„Всичко това сега е история за Кипър... В миналото бяха допуснати грешки и първите, които платиха за тези грешки, бяха Република Кипър и самият кипърски народ“, отбеляза Христодулидис.

Междувременно екип от експерти от Федералното бюро за разследване (ФБР) и Министерството по правосъдие на САЩ  помагат на кипърските следователи по делата, свързани с адвокати и счетоводители, за които се твърди, че са съдействали за укриването на активи на санкционирани руснаци и руски компании. 

Говорителят на кипърското правителство Константинос Летимбиотис заяви пред АП, че изчезващите руски банкови депозити се компенсират от нови международни компании. През 2022 г. в Кипър са регистрирани повече от 1600 международни компании (предимно в областта на технологиите), включително 47 мултинационални компании. Летимбиотис посочи, че тези компании са помогнали за създаването на 36 854 преки и непреки работни места, което е с 42 процента повече от 2021 г.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg