EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руските енергийни амбиции дискутирани в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руските енергийни амбиции дискутирани в София

mail11:44 | 11.12.2009прегледи 530 коментарикоментари 0


Приключи руско-българската икономическа среща, която имаше за цел да направи анализ на състоянието на трите енергийни проекти на Русия  в България – АЕЦ „Белене”, газопровода „Южен поток” и нефтопровода „Бургас-Александропулис”.
Икономическият министър Трайков каза, че България е заинтересована от реализацията на проектите при доказване на тяхната икономическа целесъобразност, правилно структуриране на разходите и в съответствие с екологичните изисквания.
Сергей Шматко, руски енергиен министър обаче обяви, че работата по проекта Белене продължава, че нефтопроводът „Бургас-Александропулис” няма да бъде замразен въпреки че премиерът Борисов преди три дни съобщи, че предстои екологична оценка на проекта, а това ще отнеме 18 месеца.
Освен изграждане и цялостно финансиране на спорния проект АЕЦ „Белене”, Русия е готова да се включи и в строителството на евентуален бъдещ 7 реактор на АЕЦ „Козлодуй”, стана ясно по-рано вчера от думите на вицепрезидента на “Атомстройекспорт“ Генадий Тепкян, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Както е известно компанията спечели на бързо проведен търг за изграждане на втората ядрена мощност в България.
Ако българското правителството обяви търг за инвеститор в АЕЦ „Козлодуй”  за нова мощност,  ние ще участваме, каза още Тепкян, като отбелязва, че проектът “Белене“ продължава, като се вършат странични дейности, които не изискват никакви плащания от страна на България.
"Най-насърчаващи са перспективите за реализирането на газопровода" Южен поток", малко по-сложно стоят нещата с проекта за АЕЦ "Белене" и петролопровода „Бургас – Александруполис. Но по-важното е, че българската страна потвърди ангажиментите си към всеки един от тях”- каза руски експерт, цитиран от агенцията.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg