EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Руски фонд може да финансира български фирми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руски фонд може да финансира български фирми

mail09:10 | 28.09.2016прегледи 569 коментарикоментари 0


Български компании могат да кандидатстват с проекти за финансиране на смесени предприятия в Русия чрез създадения в страната Фонд за развитие на промишлеността. Това стана ясно от среща на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева с Александър Ермошин, заместник генерален директор на Руската агенция за подкрепа на малкия и средния бизнес, който пристигна в София с бизнес делегация. Бюджетът на фонда възлиза на 200 млрд. рубли, а осигуряваните средства са при нисък лихвен процент от 6,5%, заяви Ермошин. „Използването на подобен финансов ресурс е в помощ за бизнеса и насърчаване на взаимоотношенията между двете страни“, подчерта Мариета Захариева. Тя допълни, че след изпращането на подробна информация от руската страна за възможностите за кандидатстване, тя ще бъде разпространена от ИАНМСП и регионалните представители.

Александър Ермошин представи още една възможност за българския бизнес в Русия. По време на Икономическия форум в Санкт Петербург през 2017 г. се организира специална конференция за малките и средните предприятия от местната агенция. България може да се включи като партньор и да бъде поставен специален акцент върху нея. През тази година партньори са били страните от Латинска Америка. Идеята е добра и очаквам да се включат широк кръг представители на малкия и среден бизнес от България и Русия, каза Мариета Захариева. Тя допълни, че очаква да бъде изпратена официална покана от руската агенция за МСП с цел промотирането на страната ни.

В разговорите участваха и представители на българския бизнес. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев подчерта, че фирмите у нас са силно засегнати от санкциите и са пречка пред разширяването на взаимоотношенията между двете страни.

Руската делегация, която е на посещение в страната, се състои от малки и средни компании от секторите земеделие, храни, дървопреработване, ИТ и други. Предстоят два бизнес форума в Банско и Пловдив, на които ще могат да се запознаят с български компании за партньорство.​

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg