EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руски спец части в Либия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руски спец части в Либия

mail20:00 | 14.10.2018прегледи 847 коментарикоментари 0


Източник, близък до руското Министерство на отбраната, потвърди присъствието на руски военнослужещи в Либия, за което по-рано съобщаваха британските медии; при това е известно, че в Либия се прехвърлят елитни десантни подразделения, предава порталът „Военний обозреватель“.
Източникът е заявил, че контингентът е съставен от елитни десантни подразделения, чието прехвърляне е започнало през последните месеци. Те са изпратени в Източна Либия от части в Подмосковието, предава РБК.
Както пише изданието, източник, близък до либийските власти, е потвърдил военната активност на Русия в региона. Руските военни, както се отбелязва, са в съюз с войските на генерал Халиф Хафтар, а присъствието на Москва е свързано с нефтегазови интереси.
По-рано спецслужбите на Великобритания съобщиха на премиера Тереза Мей, че Русия „иска да превърне Либия в новата Сирия“, както написаха британските медии.
Таблоидът The Sun, позовавайки се на високопоставен източник в британското правителство, написа, че спецслужбите на Обединеното кралство считат, че президентът на Русия Владимир Путин „иска да превърне северноафриканската страна в своята нова Сирия“. При това като главна цел на Русия британските спецслужби са назовали „контрола над най-натоварения маршрут за нелегална миграция в Европа“.
Изданието твърди, че в Източна Либия вече оперират „десетки офицери от руското военно разузнаване и нейния спецназ“. Те са пристигнали в страната „за обучение и поддържане на каналите за свръзка“, пише The Sun, като добавя, че руската страна поддържа лидерът на Либийската национална армия генерал Хафтар и „снабдява войската му с тежка техника“.
Британският таблоид заявява, че в Тобрук и Бенгази вече действат руски военни бази. По версията на изданието, в качеството на прикритие се използва ЧВК (частната военна компания) Вагнер, която „вече има предни постове там“.
Освен това, даже без да се позовава на източници, The Sun пише, че в Либия уж вече са разположени ракети „Калибър“ и системи за противовъздушна отбрана С-300.

източник: Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg