EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руски медии:"Баку ще даде газ на София"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руски медии:"Баку ще даде газ на София"

mail14:00 | 16.11.2011прегледи 521 коментарикоментари 0


"Баку ще осигури газ на София", пише днес в електронното си издание руският всекидневник "Независимая газета", уточнявайки, че България в близко време не само ще внася, но и ще може да транспортира през територията си азербайджански газ за страни от Балканския полуостров. България стана поредната европейска страна, която заложи на вноса от Азербайджан, отбелязва "Независимая газета". Президентът на България Георги Първанов, който бе на двудневно посещение в Баку, отлетя за София с искания договор. Баку обеща на София да й продава толкова газ, колкото може да купи.
Практическата част на официалната визита на Първанов завърши с подписването на документи, определящи правната база на развитие на двустранните връзки в хуманитарната, социалната и правоохранителната сфера. Главната тема на преговорите, разбира се, бе сътрудничеството в енергетиката. Това не е тайна, тъй като два дни преди да отпътува за Баку Първанов заяви в Москва, че с президента Илхам Алиев ще обсъди възможността България да внася 1 милиард кубични метра азербайджански газ годишно. Трябва да отбележим, че още през 2009 година страните подписаха меморандум по този въпрос. Тогава се разглеждаха перспективите за доставки на втечнен газ за България от Азербайджан през грузински терминали, припомня руското издание. Днес обаче след успешно завършилите азербайджанско-турски преговори по газа обстановката се промени и София вече може в най-близко време не само да внася, но и да транспортира през територията си азербайджански газ за страните от Балканския полуостров - Гърция, Сърбия, Хърватия, Черна гора и други, отбелязва "Независимая газета".
Да припомним, че Азербайджан днес добива близо 27-28 милиарда кубични метра газ годишно, а с пускането на втората фаза от разработването на находището Шах Дениз (към 2016-2017 година) се очакват още 17 милиарда куб метра. Ако се вземат предвид и находищата, открити от Азербайджан през последната година, то можем да се убедим, че обемът на добив на газ в страната ще се измерва с още по-внушителни цифри. Това ще позволи на Баку много години напред да гарантира енергийната сигурност - и собствената си и на своите партньори, заключава "Независамая газета".
 


Тагове: газ, Баку, София
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161