EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руски компании модернизират АЕЦ "Козлодуй"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руски компании модернизират АЕЦ "Козлодуй"

mail11:15 | 04.03.2013прегледи 509 коментарикоментари 0


Компаниите Силовие машини (чийто мажоритарен собственик е руският предприемач Алексей Мордашов, чието състояние за 2012 година се оценява от американското сп. "Форбс" на 15,3 милиарда долара - бел. ред.) и Русатом сервис са подписали договор за ремонт и доставка на оборудване за шести блок на българската АЕЦ "Козлодуй", съобщи руската компания Силовие машини, цитирана от ИТАР-ТАСС. Това е първият договор, сключен по силата на подписаното между двете компании споразумение през 2012 година. То предвижда съвместна работа на пазарите в България, Армения и други страни, допълва ИТАР-ТАСС.

В съответствие с условията на договора Силовие машини ще модернизира ротора на турбогенератора с мощност 1000 МВт, ще построи и ще достави на централата нов статор на
турбогенератора, включително комплекти резерви части за статора и за възбудителя на турбогенератора. Освен това Силовие машини ще окажат услуги по монтажа на доставеното оборудване. Срокът на доставките е второто тримесечие на 2014 година, а на монтажа - третото тримесечие на 2014 година. В резултат на модернизацията ще бъде удължен срокът на експлоатация на енергоблока, като новият статор ще има повишена електрическа мощност от 1100 МВт. Русатом сервис е дъщерна компания на държавната група Росатом и е специализирана в техническото обслужване и ремонт, асъщо и в модернизацията на атомни електроцентрали руско производство в чужбина.Крайният срок за експлоатация на 6-и енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" е 2 октомври 2019 година, припомня ИТАР-ТАСС.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg