EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руската ФАС и българската КЗК разследват "Лукойл"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руската ФАС и българската КЗК разследват "Лукойл"

mail14:10 | 04.08.2011прегледи 361 коментарикоментари 0


вестник РБК Дейли

"Лукойл" все още не е успял да изглади всички разногласия с българските данъчни и митнически служби, а вече към него претенции предяви и Комисията за защита на конкуренцията в България. "Лукойл България", дъщерна компания на руската корпорация, е заподозряна в недобросъвестна конкуренция. Българските власти предлагат да се проверят и другите клонове на компанията, работеща в страната. Експертите смятат, че конфликтът на София с "Лукойл" е изгоден за много европейски компании.
КЗК на България /национален антимонополен орган/ започна разследване по отношение на местния клон на "Лукойл". Комисията подозира руската компания в злоупотреба с доминиращо положение на българския пазар на петролни продукти, се казва в съобщение на ведомството.
Посочва се, че след всестранен анализ на "пазарната среда и отношения" в сферата на търговията с петролни продукти е било установено "аналогично движение на цените на едро" при няколко участника на пазара. Подозрения са предизвикали и "договорните отношения между "Лукойл България" /контролира българските бензиностанции на "Лукойл" - "РБК Дейли"/ и неговите контрагенти - търговци на едро".
От "Лукойл" не са съгласни с обвиненията. От компанията отбелязаха, че не са нарушавали българското антимонополно законодателство и са готови да предоставят всички необходими документи на разследването.
Въпреки това, както поясниха от КЗК за "РБК Дейли", в съответствие с българските закони, ако бъдат установени "антиконкурентни договори и съгласувани действия", размерът на санкциите може да достигне до 10% от оборота на компанията за миналата година. Според изчисленията на анализатора на "Уралсиб" Алексей Кокин може да става дума за сума до 200 милиона долара.
В Русия аналогични нарушения се наказват с глоба от 1 до 15% от продажбите. В рамките на две разследвания на Федералната антимонополна служба "Лукойл" е заплатил на държавната хазна 1,44 милиарда и 6,5 милиарда рубли. Вчера антимонополното ведомство започна да разглежда делото срещу компанията в рамките на третата вълна. Малко преди това, както писа "РБК Дейли", "Лукойл" призна за монополно високите цени на горивата.
Според ръководителя на аналитичното управление на ИК "Атон" Вячеслав Бунков, предполагаемите санкции едва ли ще бъдат болезнени. "Даже по-големите глоби, наложени от ФАС в Русия, се възвръщат за сметка на завишените цени, защото разглеждането на подобни дела продължава повече от година. За времето на съдебния процес компаниите успяват да възстановят загубите", поясни експертът.
Любопитното е, че обвиненията в злоупотреба с монополно положение съвпаднаха по време с претенциите на местните митничари към работата на рафинерията "Нефтохим Бургас" на "Лукойл". На 27 юли действието на лиценза на склада и петролния терминал "Росенец" бяха прекратени от Агенция "Митници".
Решението беше взето, защото "Лукойл" не е поставил специални измервателни уреди, които да отчетат произведеното и продадено гориво. Освен това, българските данъчни органи имаха въпроси и по отношение на износа на "Нефтохим", част от който е можел да се осъществи чрез офшорна компания.
Съдът в София прекрати действието на решението на местните митнически власти до обсъждането на делото по същество. Вчера компанията съобщи, че е възобновила работата на рафинерията, която също е заплашена от антимонополно дело. Българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков поиска от антимонополната комисия да разследва действията на "Лукойл Авиация" и "Нефтохим Бургас". Делото, както уточниха от министерството, ще бъде за възможните злоупотреби на пазара на самолетно гориво. Въпреки толкова голямото внимание на българските власти, пазарът на тази балканска страна остава интересен за "Лукойл", смята Алексей Кокин. "България по своему иска да постигне същото, което и Русия – намаляване на цените на петролните продукти", предполага експертът. Той също така отбеляза, че причината за появата на толкова голям брой претенции към руската корпорация може да бъде свързана и с това, че нишата, която заема днес "Лукойл", биха заели с удоволствие австрийските и унгарски петролни компании. /БГНЕС

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg