EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руската сделка с „Доверие” се провали

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руската сделка с „Доверие” се провали

mail06:40 | 30.01.2014прегледи 1473 коментарикоментари 0


Избраният купувач на най-големия пенсионен фонд в България "Доверие" се е отказал от сделката в края на 2013-а година, заявиха от "Виена Иншурънс Груп", която е собственик на фонда.
Според агенция Ройтерс изпълнителният директор на "Виена Иншурънс Груп" Петер Хаген е заявил пред репортери във Виена, че на този етап дружеството планира да задържи българския пенсионен фонд "Доверие".
Купувачът, регистрираната във Великобритания компания "Юнайтед Кепитал", заяви през юли 2013-а година, че планира в скоро време да подаде документи за одобрение на сделката пред българските регулаторни органи. Но липсата на публична информация относно евентуалния нов собственик на фонд "Доверие" доведе до напрежение в България, като управляващата социалистическа партия препоръча на българските регулаторни органи да спрат приключването на сделката, посочва агенция Ройтерс.

Интригата около продажбата на най-голямата пенсионно осигурителна компания в България датира от пролетта на 2013 година, когато австрийски медии съобщиха, че мажоритарният собственик на "Доверие" Vienna Insurance Group / притежава 92.58% от фонда/ преговаря за продажбата на дела си. През април австрийският вестник "Der Standart коментира:" За сделката се състезават двама от най-големите бизнесмени в страната - банкерът Цветан Василев и производителят на лекарства Огнян Донев. Продажната цена на 92% дял на австрийската компания ще бъде между 120 и 150 млн. евро".
На 15 юли м.г. Vienna Insurance Group съобщи, че e приключила преговорите и е финализирана сделката за продажбата на 92% от собствеността на „Доверие” на офшорната компания United Capital PLC. Според информация на български медии United Capital PLC е регистрирана във Великобритания, но е с офшорна собственост. Сред основните акционери в UnitedCapital е българското дружество "Риджънт кепитал", управлявано от Румен Нанов. Финалната цена на сделката е 170 млн. евро, според източници от пазара.
Малко преди това срещу продажбата се обяви КНСБ, който притежава малък процент от акциите на "Доверие". Синдикатът предвиждаше серия срещи с президента, премиера в опит да спре сделката. КНСБ дори коментира, че ако собствеността на пенсионния фонд премине в ръцете на офшорна компания, това би застрашило цялата пенсионна системата в страната. "Доверие" управлява близо 1.8 млрд. лв. (920 млн. евро) по сметките на 1.25 млн. осигурени.
Месец по-късно стана ясно, че зад офшорната компания United Capital PLC стои руската Инвестбанк Русия (JSC),чийто управляващ партньор е Сергей Мастюгин, който коментира в специално съобщение до медиите, че има огромен потенциал в развитието на икономиката в България, по-специално в застрахователния, банковия, логистичния сектор, както и в сферата на пенсионните фондове.

Кой е Сергей Мастюгин?
Той е мажоритарен акционер на United Capital PLC, която се обяви за новия собственик на най-големия частен пенсионен фонд в България. Отчет на компанията от октомври 2012 година показва, че компанията разполага с 14 британски лири в брой и не развива дейност, отбелязва Reuters. Репортери на агенцията са се опитали безуспешно да се свържат с руския банкер, сочен като един от основните инвеститори в компанията. В електронно писмо от 26 юли самата United Capital PLC твърди, че управлява активи в ЕС, САЩ и Русия за повече от два милиарда евро. Пред агенцията директорът на компанията Дебора Стърман твърди, че в сделката за "Доверие" няма нищо необичайно и че не се интересува, ако някои хора имат проблем с нея.
Мастюгин инвестира още в ИТ компании, недвижима собственост, финансови консултации и инвестиционно посредничество в Русия и Европа, според официалната му визитка. Там се отбелязва, че значителна инвестиция е направена в разработването на логистичен терминал в Свиленград, а в Унгария в момента текат преговори за придобиване на логистичен терминал.

През есента на м.г. Инвестибанк обявява, че създава свой представителен офис в България. Писменото заявление е подадено до Българската търговска камара на 18-ти октомври. Това е първият представителен офис на руска банка, който ще бъде отворен в България от 1989 г.
На 13 декември м.г. Руската централна банка (РЦБ) отне лиценза за банкови операции на АКБ Инвестбанк, Москва, предаде ИТАР-ТАСС. Решението, обявено на официалния сайт на регулатора, е продиктувано от констатираното неизпълнение на банковите закони и нормативните актове на РЦБ, а също и със "значителна недостоверност" на отчетните данни. Според данни на регулатора през последните два работни дни банката е изпитвала очевидни трудности при изпълнението в пълен обем на задълженията си пред клиенти и вложители.
Инвестбанк е създадена през 1989 година и е участник в системата на задължителното застраховане на влоговете. През 2008 година банката се обедини с три банки, сред които бе и московската Конверсбанк. Тя обслужва над 430 000 частни клиенти и над 30 000 предприятия и организации. По активи Инвестбанк влиза в първата стотица водещи руски банки.
Още през декември м.г. по повод  действията на РЦБ от „Доверие” отказаха да коментират решението пред медиите, но допълниха, че на практика всичко зависи от настоящите австрийски собственици, които както става ясно днес, продължават да търсят нов купувач на българското пенсионно дружество.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg