EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руската Мастер-банк затворена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руската Мастер-банк затворена

mail14:45 | 20.11.2013прегледи 825 коментарикоментари 0


Руската централна банка обяви, че е затворила банката Мастър-Банк (Master-Bank), в чийто управителен съвет заседава братовчед на президента Владимир Путин. Причината за тази мярка са подозрения, че банката пере пари, предаде Франс прес. Мастър-Банк е сред най-големите руски банки, които през последните години са изгубили лиценза си.
Според информация на руската информационна агенция Интерфакс Мастър-Банк, която има много широка мрежа от банкомати, е 70-ата руска банка според активи, но 39-ата по депозити на частни лица. Игор Путин, братовчед на президента Владимир Путин,е член на управителния съвет на банката, а през 2010-2011 година е бил вицепрезидент на банката. Открита през 1992 година, самата Мастър-Банк посочва на сайта си в интернет, че капиталът й е 3,4 милиарда рубли или близо 76 милиона евро. Руската централна банка посочва в комюникето си, че е констатирала "многократни нарушения" на закона за пране на пари и финансиране на тероризма. Решението й за затваряне на Мастър-Банк влиза в сила от днес. Банковата асоциация, която гарантира депозитите, обяви, че клиентите на затворената банка ще получат до 700 000 рубли (15  800 евро), допълва АФП.
Алфа-Банк прикани клиентите си да не използват банкоматите на Мастър-Банк, чийто лиценз бе отнет, предаде ИТАР-ТАСС.
Във връзка с факта, че Руската централна банка отне лиценза на Мастър-Банк, с който Алфа-Банк има сключен договор за съвместно използване на мрежата от банкомати, молим нашите клиенти да не използват банкоматите на тази банка", се посочва в съобщението.
Една от основните дейности на Мастър-Банк е обслужването чрез банкомати и тя има договори за съвместно използване на мрежата от банкомати с близо 200 руски банки, уточни ИТАР-ТАСС.
Елвира Набиулина, която е председател на централната банка на Русия, съобщи на депутатите, че "регулаторът е информиран за случващото се и проблемът е под контрол", допълва ИТАР-ТАСС.
Междувременно инициативна група от 10 души на клиентите на Мастър-Банк успя да влезе в главния офис на банката в центъра на Москва, съобщи ИТАР-ТАСС.
След половинчасов престой те са били информирани, че в банката работят следователи и следствените действия ще продължат цял ден. Клиентите на банката ще могат да получат пари по сметките си най-рано утре. "Посъветваха ни да дойдем утре или да позвъним утре", каза един от членовете на инициативната група.
По-рано Агенцията по застраховане на вложенията обяви, че клиентите на Мастър-Банк ще могат да започнат да теглят пари не по-късно от 4 декември, а упълномощените банки, които ще извършват плащанията, ще бъдат избрани до 26 ноември.


Тагове: банка, Русия
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg