EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руската икономика да се трансформира

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руската икономика да се трансформира

mail08:35 | 20.04.2022прегледи 808 коментарикоментари 0


Руската икономика не може да оцелее безкрайно с финансовите си резерви и ще трябва да се трансформира, за да се справи с въздействието на международните санкции, заяви управителят на Руската централната банка Елвира Набиулина, цитирана от Ройтерс.

Ще е необходимо време до 2024 г. за да се върне инфлацията до целевата си стойност от 4 процента, каза също Набиулина.

"Има краен период, в който икономиката може да работи с натрупаните резерви. През второто и третото тримесечие на годината вече ще навлезем в период на структурна трансформация и търсене на нови бизнес модели", каза тя и добави, че санкциите засегнаха основно финансовия пазар, "но сега те ще започнат да влияят все повече на икономиката".

"Основните проблеми ще бъдат свързани с ограниченията върху вноса и логистиката на външната търговия, а в бъдеще и с ограниченията върху износа", предупреди Набиулина, като каза и че руските компании ще трябва да се адаптират.

"Производители ще трябва да търсят нови партньори, логистика или да преминат към продукти с остаряло производство", каза също тя и добави, че износителите ще трябва да търсят нови партньори и логистични споразумения и "всичко това ще отнеме време".

Централният банкер на Русия очерта няколко мерки, които да помогнат на икономиката да се адаптира.

Банката обмисля да направи продажбата на валутни приходи от износителите по-гъвкава. Също така тества издаването на цифрови рубли, за да даде възможност на руснаците да извършват преводи между цифрови портфейли. Пилотните операции са планирани за втората половина на годината, съобщи Набиулина.

Руската централна банка повиши повече от двойно основния си лихвен процент до 20 процента, след като бяха въведените международни санкции срещу страната зарада инвазията в Украйна, но след това го намали до 17 процента, което сигнализира за предизвикателна икономическа среда и забавяне на инфлацията.

До края на април рублата може да получи подкрепа от данъчни плащания, тъй като компаниите трябва да платят рекордните 3 трилиона рубли (37,50 милиарда долара) данъци.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg