EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Руската ВТБ продава Виваком? Има запор на НАП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руската ВТБ продава Виваком? Има запор на НАП

mail12:30 | 29.10.2015прегледи 1779 коментарикоментари 0


Руската "ВТБ Капитал", която е инвестиционното подразделение на втората по големина банка в Русия ВТБ, е наела водеща консултантска фирма, за да помогне за незабавната продажба на най-големия телекомуникационен оператор в България "Виваком", обяви компанията, цитирана от Ройтерс. Агенцията припомня, че сред акционерите на "Виваком" е и избягалият в Сърбия български банкер Цветан Василев, който беше в центъра на грандиозния скандал през миналата година, довел до фалита на притежаваната от него Корпоративна търговска банка.

"ВТБ Капитал" е в състояние да започне процедура по продажба на "Виваком" въз основа на мостов заем от 150 млн. евро, който руската инвестиционна фирма беше предоставила на базираната в Люксембург компания InterV. Холдингът InterV притежава българския телекомуникационен оператор, като компанията не успя да покрие заема, отпуснат от "ВТБ Капитал", чийто падеж беше през май тази година.

Отпуснатият мостов заем беше гарантиран със 100 процента от акциите на холдинга InterV, така че след просроченото връщане на кредита, акциите на компанията и респективно "Виваком" отидоха в ръцете на "ВТБ Капитал". Руското инвестиционно дружество не назова името на консултантската фирма, която е наела, за да помогне за незабавна продажба на българския телекомуникационен оператор. /б.р. вероятно става въпрос за Ernst & Young/. Надяваме се този процес да намери бързо решение, заяви за Ройтерс Милен Велчев, който е главен изпълнителен директор на "ВТБ Капитал" АД. Уверени сме, че ще си възстановим дължимата сума, тъй като "Виваком" продължава да бъде силен бизнес със солиден финансов баланс, допълни Велчев.

Агенцията припомня, че през 2012-а година "ВТБ Капитал" и Корпоративна търговска банка придобиха съвместно "Виваком" - компанията, която към момента е най-големият телекомуникационен оператор в България по отношение на приходите.

EconomyNews.bg припомня, че в края на март 2015 година Националната агенция за приходите (НАП) наложи запор върху акции и дялове в шест предприятия, свързани с банкера Цветан Василев и КТБ.  Шестте предприятия са БТК, "Дунарит", "Авионамс", ГАРБ, НУРТС и "Фърст диджит". Причината за запора бяха машинациите на белгийския гражданин Пиер Луврие, който  заяви тогава, че е купил чрез фирмата си LIC33 от Цветан Василев шестте фирми за 1 евро, като обеща да плати дълговете им от около 900 млн. евро към Корпоративна търговска банка (КТБ).

"На всяка от фирмите, за които са налице законовите основания, са наложени обезпечителните мерки", гласи официалното становище на НАП. Юристи коментираха, че Данъчно-процесуалният кодекс позволява на НАП да налага такъв запор, когато има вероятност с акциите и дяловете да се извърши сделка, при която продавачът да не внесе данък в бюджета. Запорът, направен от НАП, не позволява акции и дялове от тези предприятия да се продават, залагат като обезпечение, наемат или с тях да се извършват всякакви други действия. В същото време запорът върху разпоредителни сделки няма да попречи на самите предприятия да продължат да работят нормално.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg