EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия,"червените бизнеси" и "Лукойл"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия,"червените бизнеси" и "Лукойл"

mail10:40 | 01.08.2011прегледи 450 коментарикоментари 0


Руското влияние над БСП е трудно да бъде преценено, се казва в анализ за предизборната ситуация в България през 2005 г. от бившия американски посланик в София Джеймс Пардю, цитиран от Wikileaks/Бивол. По навик повечето лидери на БСП се чувстват вероятно по-комфортно с руснаците, отколкото с американците, но това може да се дължи не толкова на идеология, а на по-редките контакти със САЩ преди реформаторите в партията да вземат връх. Пардю твърди, че вече са установени отлични контакти в БСП на всички нива.
Икономическото влияние на Русия обаче ще нарасне ако БСП дойде на власт. Повечето компании, имащи връзки с руския бизнес са близки до БСП, особено в енергийния сектор. Българският клон на Лукойл - който дава около 20% от данъците в България - е считан за спонсор на БСП. Също така водещата българска фирма в ядрения сектор - Риск Инженеринг - има тесни връзки с руските бизнес интереси. Освен това има много "червени бизнеси", чиито притежатели забогатях от оглозгването на държавните предприятия при предишното социалистическо управление и които все още дължат благодарности на БСП - припомня посланикът.
Социалистите няма да се справят с корупцията, тъй като старите навици трудно умират и нещата могат да станат дори по-зле - прогнозира Пардю. Въпреки изявленията, че борбата с организираната престъпност и съдебната реформа ще са приоритети, не се знае доколко социалистите са искрени.
Подкрепа за десницата и изолиране на "хардлайнерите" в БСП
В края на грамата Пардю очертава мерките на посолството, за да се ограничи влиянието на БСП в едно бъдещо правителство. САЩ финансират кампания за повишаване на избирателната активност, което ще подпомогне център-дясното. Също така те искат да подкрепят НДСВ и резултатите му в изборния ден като демонстрират, че близките отношения със САЩ носят дивиденти. Въпреки тези усилия НДСВ може би ще бъде победена на изборите, което вероятно ще доведе на власт коалиция между БСП и НДСВ - смята посланикът. В този сценарий участието на партията на бившия цар ще има модериращ ефект. Освен това САЩ продължават сближаването с умерените около Станишев и Първанов и опитват доколкото могат да изолират твърдолинейните в социалистическата партия.
 


Тагове: БСП, Лукойл
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158