EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия:Ръст на производство + възможна дефлация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия:Ръст на производство + възможна дефлация

mail16:43 | 05.07.2016прегледи 1275 коментарикоментари 0


Производственият сектор в Русия отново се разраства през юни. PMI индексът на Markit за производствения сектор в най-голямата държава в света за изминалия месец нараства до 51,5, спрямо 49,6 през предходния месец май. Това е и най-високото му ниво от ноември 2014 година насам. Когато показателят е над 50, това е индикатор за разрастване в сектора, а под 50 – свиване, отбелязва  Бул Тренд Трейдър.

Ръст отбелязват производството, новите поръчки и броят на заетите в сектора, като този възход се дължи основно на вътрешно търсене, а не на износ.

Този резултат дава надежда, че икономиката на страната, ударена от западните санкции и ниските цени на петрола, най-после е достигнала дъното и започва да се възстановява, макар и по-късно от очакваното. Правителствени служители прогнозираха по-добри резултати през май, но тогава данните.

На пресконференция управителят на Централната банка на Руската федерация, Елвира Набулина, каза, че е възможно да наблюдаваме седмици на дефлация в Русия през август и в началото на есента, които ще се дължат на спада на потребителските цени при добра зърнена реколта.

Дефлацията ще даде възможност на Централната банка да предприеме още намаления на лихвените си проценти по-късно през годината, което да спре свиването на икономиката на Русия, която е петролно зависима. В момента основният лихвен процент е на ниво от 10,5%, а годишната инфлация по прогнози на Централната банка на Русия към края на годината ще бъде 5-6%.

Управителят на Руската ЦБ каза още, че Брекзитът няма да има особено големи последици за Русия, тъй като двете страни нямат съществени търговски връзки.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg