EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Русия:Газпром, Аерофлот на печалба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия:Газпром, Аерофлот на печалба

mail16:25 | 03.12.2021прегледи 823 коментарикоментари 0


Руският газов холдинг "Газпром" отчете рекордна нетна печалба от 581,8 милиарда рубли (7,8 милиарда долара; 6,8 милиарда евро) за третото тримесечие, като отражение на високите цени на природния газ, и обяви, че очаква още по-висок резултат през последните три месеца на годината, предадоха световните агенции.

Синьоро гориво поскъпна при ограничени доставки на фона на широко икономическо възстановяване, достигайки рекордно високи стойности в Европа, която е основен източник на приходи за "Газпром", припомня Ройтерс.

Някои политици и експерти обвиняват контролираната от Кремъл компания, че не доставя достатъчно газ за облекчаване на кризата. "Газпром" твърди, че изпълнява всички договорни задължения за доставка.

За същото тримесечие на 2020 година компанията бе на загуба от 251 милиарда рубли, а предишна исторически висока печалба бе близо 536 милиарда рубли през първите три месеца на 2019 година.

"Очевидно е, че цената на нашите доставки за Европа ще бъде значително по-висока през четвъртото тримесечие, което ще има положително въздействие върху резултатите за цялата година", каза в изявление заместник-изпълнителният директор на "Газпром" Фамил Садигов, цитиран от Ройтерс.

По данни на "Газпром" средната цена на неговия газ в Европа и други региони е скочила до 313,40 долара за 1000 кубични метра през третото тримесечие от 117,2 долара година по-рано, предава БТА.

Приходите на компанията за периода от юли до септември са се повишили до 2,4 трилиона рубли, което също е тримесечен рекорд, спрямо 1,4 трилиона година по-рано.

Междувременно руският национален авиопревозвач "Аерофлот" отчете първата си тримесечна нетна печалба от 2019 година досега благодарение на ускореното възстановяване на вътрешния и международния трафик.

Чистата печалба на авиокомпанията за третото тримесечие възлиза на 11,6 милиарда рубли (155 милиона долара) в сравнение със загуба от 21,14 милиарда рубли преди година.

Вътрешният трафик на "Аерофлот" се е увеличил, след като Русия се въздържа от налагане на пълно блокиране по време на новата вълна от инфекции.

През третото тримесечие броят на пътниците на "Аерофлот" на вътрешния пазар е бил с 27,4 на сто по-висок спрямо същия период на 2019 година, преди пандемията.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg