EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия ще ремонтира старите панелки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия ще ремонтира старите панелки

mail18:50 | 15.05.2017прегледи 848 коментарикоментари 0


През изминалата седмица план на руското правителство за реновиране на стари панелни сгради предизвика много и противоречиви коментари. Ако законопроектът бъде одобрен на второ четене в Думата милиони руснаци ще бъдат настанени в нови жилища. Част от тях обаче са твърдо против.

Пететажните панелни сгради са типичните московски хрушчовки. Наречени са на името на бившия съветски лидер Никита Хрушчов. През 50-те и 60-те години на миналия век в Москва изникват цели квартали с такива блокове. Построени с възможно най-евтините материали, с ниски тавани и миниатюрни кухни. Тази седмица руското правителство предложи амбициозен план за реновиране на емблематичните панелки. Реновирането обаче предвижда обитателите им да бъдат настанени в новопостроени жилища, а хрушчовките да бъдат съборени. Инициативата не беше приета добре от част от столичаните.

Кари Гугенбергер: Те обещават, че всичко ще е чудесно, удобно, нови апартаменти. Но никой от нас не вярва. Аз съм живяла в това, което предлагат властите и сама се махнах от там. Невъзможно е да се живее в такива сгради, качеството им е значително по-лошо отколкото на тези, които искат да събарят.

Да, електричеството и водопроводът са проблем, но той може да бъде решен с ремонт, казва още Кари, и допълва, че чисто конструктивно апартаментът е напълно здрав. Тя е инициатор на подписка и протест срещу събарянето на петеетажките, планиран за днес. На противоположното мнение е Нина.

Тя показа окаяното състояние на апартамента си и казва, че няма търпение да се нанесе в нов дом.

Нина Румянцева: Колко още ще се мъчим тук? Ние не живеем, ние просто съществуваме! И това е в централен квартал! Вижте лъскавите небостъргачи, а пред тях - развалини, нашите домове!

Критиците на проекта за реновация твърдят, че идеята е не да се улесни животът на хората, а да се помогне на строителните фирми, тежко засегнати от икономическата криза. Планът на руските власти предизвика и други въпроси. В програмата за събаряне са включени сгради, които са ремонтирани и обновявани съвсем скоро, с пари от местния бюджет, а извън нея остават здания в истински окаяно състояние.

В отговор на общественото недоволство кметът на Москва - Сергей Собянин, предложи недоволните от новите жилища да получават финансовa компенсация. Тя ще се изчислява на базата на пазарната стойност на старата жилищна площ. Идеята е добра, но и тук са възможни сериозни грешки и злоупотреби, свързани с пазарните оценки на имотите, казват експерти. Ако законопроектът бъде одобрен на второ четене около милион и 600 хиляди души, само в Москва, ще бъдат настанени в нови жилища./БНТ


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4145