EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия ще намали добива на петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия ще намали добива на петрол

mail16:18 | 10.02.2023прегледи 629 коментарикоментари 0


Русия ще намали добива на петрол с 500 000 барела на ден през март, което съответства на около 5 на сто от производството й, е съобщил в изявление руският вицепремиер Александър Новак, след като Западът наложи тавани на цените на руския петрол и нефтопродукти, предаде Ройтерс.

След изявлението на Новак цената на суровия петрол сорт Брент, референтен за европейските пазари, скочи рязко на Лондонската континентална борса, повишавайки се с около 2,5 на сто до 86,60 долара за барел.

"Считано от днес, ние продаваме в пълен обем петрола, който добиваме, но, както беше посочено по-рано, няма да продаваме петрол на тези, които пряко или косвено се придържат към принципите на "тавана на цените", е казал Новак.

"В тази връзка Русия доброволно ще намали производството си (на петрол, бел. р.) с 500 000 барела на ден през март. Това ще допринесе за възстановяването на пазарните отношения", е добавил руският вицепремиер.

Считано от 5 декември страните от Г-7, Европейският съюз и Австралия наложиха таван от 60 долара за барел на руския суров петрол, пренасян по море, като са забранени да се застраховат, финансират и обслужват кораби, който го превозват.

ЕС също наложи забрана за закупуване на руски петролни продукти и ограничи цените им от 5 февруари. На свой ред Русия забрани сделки, включващи каквото и да е прилагане на механизми за определяне на ценова граница на петрола й.

"Русия смята, че механизмът за "ограничаване на цените" при продажбата на руски петрол и петролни продукти е намеса в пазарните отношения, както и продължение на разрушителната енергийна политика на страните от колективния Запад", е заявил Новак.

Неговият говорител по-късно разясни, че съкращенията ще се отнасят само за суровия петрол, но не и за газов кондензат (вид лек петрол).

Противно на многобройните прогнози за спад руският петролен добив се увеличи с 2 процента през 2022 г., до 535 милиона тона (10,7 милиона барела на ден), благодарение на скока в доставките за Азия, и в частност за Индия и Китай.

Въпреки това, след редица нови санкции от страна на Запада, за Русия е предизвикателство да задържи производството си на "черно злато", ключов източник на приходи за държавната хазна, отчела дефицит от 25 милиарда долара миналият месец.

Намаленият износ също повлия на излишъка по текущата сметка на Русия, която се сви с 58,2 процента до 8 милиарда долара през януари, притискайки капиталовите буфери на страната в момент, когато Москва увеличава бюджетните разходи.

Последният значителен спад в руския добив на петрол бе през април, когато се срина с близо 9 процента, след въвеждането на западните санкции срещу страната в отговор на инвазията й в Украйна.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg