EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия ухажва България заради "Южен поток"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия ухажва България заради "Южен поток"

mail11:20 | 13.06.2016прегледи 1070 коментарикоментари 0


Русия е готова да разгледа всякакви взаимноизгодни варианти за доставка на газ за Гърция и Италия, включително и през България, това каза руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС. Той изтъкна, че Москва е заинтересувана да доставя газ в Югоизточна Европа. На 24 февруари ръководителят на „Газпром” Арлексей Милер, главният изпълнителен директор на италианската Edison SpA Марк Бенаюн и главният изпълнителен директор на гръцката DEPA SA Теодорос Китсакос подписаха „Меморандум за взаимно разбиране във връзка с доставките на природен газ от Русия по дъното на Черно море чрез трети страни в Гърция и Италия”. Целта на споразумението е организиране на южния маршрут за доставка на руски газ в Европа. До края на годината "Газпром", Edison и DEPA ще направят технико-икономическа оценка на доставянето на газ по дъното на Черно море.

Преди дни по време на посещение в Атина и руският президент Владимир Путин заяви, че Москва не се е отказвала нито от „Южен поток“, нито от „Турски поток“, но очаква ясна позиция от ЕК по тези въпроси.  

В същото време високопоставен руски представител заяви пред БГНЕС, че Русия не се сърди на България заради спирането на “Южен поток”. Русия не се сърди на България заради спирането на проекта „Южен поток“, тя не можеше да направи друго, защото решението бе взето не от нея, а от Брюксел, от хора, които заемат постове, за които не са избирани, поясни дипломатическият представител. Той добави, че руската страна желае да използва интерконекторните връзки на проектите ТАП и ТАНАП, за да бъде прокарано трасе за руски газ към Европа. Припомни, че вече са подписани и съответните меморандуми с Гърция и Италия. Въпросът е газът да стигне до Гърция, поясни събеседникът. Той не конкретизира има ли вече сигнали дали ЕС ще приеме или отхвърли новия руски проект, подчертавайки, че страната му очаква решението на Брюксел по въпроса.

Източникът припомни, че след „Южен поток“ Русия предложи „Турски поток”, макар че това съвпадна с времето, когато Турция не беше сформирала правителство след поредните избори. По думите му топката бе в турската страна, но тя така и не взе решението по предложението.

"Южен поток" не е руско начинание, както често се смята. Това е международен проект с участието на водещите европейски енергийни гиганти. В него "Газпром" притежаваше 50%, а италианската ЕНИ - 20%. Френската "Електрисите дьо Франс" и германската "Винтерсхал" /част от BASF/ държаха по 15%. След избухването на украинската криза през зимата на 2013-2014 г. международната обстановка се усложни и стана неблагоприятна за реализацията на газопровода. На 1 декември 2014 г. по време на посещението си в Анкара руският президент Владимир Путин заяви, че Москва спира проекта „Южен поток“. "С оглед на това, че до момента не сме получили разрешение от България, смятаме, че Русия в тези условия не може да продължи реализацията на този проект. Ние не можем да започнем строителството на морската отсечка, докато не получим разрешението от България", заяви тогава руският президент. В началото на декември 2015 г. Русия обяви, че проектът за газопровод „Турски поток“ е спрян. Това стана, след като турските ВВС свалиха руски бомбардировач Су-24 в небето на Сирия. Този акт на Анкара предизвика най-голямата криза в двустранните руско-турски отношения от десетилетия насам. На 20 януари 2016 г., когато „Газпром“ обяви, че договорът за проекта за газопровод „Южен поток“ е разтрогнат.

България засега няма официална позиция за бъдещето на "Южен поток", но примерът Борисов е отбелязвал многократно, че ако той бъде реализиран в съответствие с изискванията на ЕС, то България ще го подкрепи.

"България има потенциал да е ключов играч за газовата система на цяла Европа, призна а еврокомисарят по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете след разговора му с премиера Бойко Борисов, в Министерски съвет преди дни. Лидерството е възможно чрез създаване на европейски Балкански газов хъб, тъй като България има исторически капацитет и изключително добре разработена газово преносна система. „Работихме неуморно от миналата година заедно, за да можем да работим по реализирането на междусистемните газови връзки със съседните държави- Сърбия, Гърция и Турция за инфраструктурата, която ще е ключова за Европа и за изграждането на газов хъб в България”, каза той и посочи, че хъбът ще даде възможност за различни газови връзки включително и руски. ЕК ще подкрепи всички усилия на българското правителство да бъде разработен този европейски газов хъб на територията в България, допълни Канете и посочи, че ЕК и България работят заедно за изграждане на интерконектора с Гърция и  финализирането на този с Румъния, както и да бъде финансира връзката със Сърбия.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg