EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Русия търси инвестиции за меганаходището Ямал

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия търси инвестиции за меганаходището Ямал

mail14:51 | 22.09.2009прегледи 476 коментарикоментари 0


Руският премиер Путин е поканил големи чуждестранни компании от Европа, Азия и САЩ да инвестират при усвояването на новото газово находище Ямал, съобщава  руското издание Ведомости. В четвъртък премиерът и потенциални инвеститори ще посетят находището,  за да се запознаят с мащаба на бъдещата работа.
Лиценз за неговото разработване и усвояване имат Газпром и Новатеко.
На срещата са поканени френската Total и норвежката StatoilHydro (партньори на Газпром в Штокманското находище), холандската Shell, японските Mitsui и Mitsubishi (партньори в Сахалин-2), американските ExxonMobil  (участник в Сахалин-1) и ConocoPhillips, германската E. On, френската GdF Suez, корейската Kogas, Petronas и канадската Sancor Energy.
За чуждите компании находището Ямал ще даде нови ресурси, огромни даже за мащабите на Русия. Но компаниите са скептични засега тъй като, когато са нужни пари и технологии Русия кани чужди компании, но щом проектът е готов на инвеститорите се поставят такива условия, че те сами се отказват от участие.
Проектът Ямал е една от най-сложните и перспективни програми на стойност почти $100 млрд. Самите мениджъри на Газпром я наричат мегапроект. Само ж.п. връзките до гигантското Бованенско находище се строят почти 20 години (525 км).
По каква схема чуждите компании могат да се включат в проекта засега не е ясно. Но тя може да е аналогична с тази, използвана при разработката на Штокманското находище: лицензът се притежава от Газпром, а съвместно предприятие с Total и Statoil добива газта, строи завод и владее находището 25 години.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4093