EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия строи транспортен коридор "Север-Юг"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия строи транспортен коридор "Север-Юг"

mail07:30 | 19.03.2024прегледи 409 коментарикоментари 0


Русия продължава успешно да заобикаля западните санкции, като разработва нови маршрути за търговия с глобалния Юг. New York Times нарича международния транспортен коридор „Север-Юг“ един от най-важните проекти за реализиране на амбициите на Москва.

Според изданието новата железопътна линия през Иран ще бъде ключов елемент за осъществяването на плановете на Москва „за окончателно завръщане от Запада“.

Проектът е железопътна линия на стойност 1,7 милиарда долара, която трябва да започне да се строи тази година и ще бъде последната връзка между Русия и иранските пристанища в Персийския залив, осигурявайки лесен достъп до търговски центрове като Мумбай.

Както отбелязва изданието, международният коридор „Север-Юг“ ще стане най-важният фактор за осигуряване и ускоряване на потока от внос в Русия, а също така значително ще опрости износа на руски природни ресурси, които са от решаващо значение за икономиката на страната.

Освен това коридорът ще допълни търговските пътища на Русия към Китай и Индия, които в момента са нейните най-големи търговски партньори. През 2023 г. обемът на търговията на Русия с двете страни надхвърли предвоенния обем на търговията с ЕС, пише още изданието.

Новата железопътна линия ще свързва линиите между Иран и Азербайджан на север, а след това и с руската железопътна мрежа. След завършване на строителството - което се очаква да стане през 2028 г. - транспортният коридор ще се простира на 7200 км и ще бъде извън зоната на западните санкции, пише NYT.

От иранските точки на брега на Персийския залив руските търговци ще могат лесно да достигнат до Индия, както и до Саудитска Арабия, ОАЕ, Пакистан и други страни.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037