EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия строи петия универсален атомен ледоразбивач

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия строи петия универсален атомен ледоразбивач

mail16:35 | 06.02.2024прегледи 409 коментарикоментари 0


Президентът на Русия Владимир Путин тържествено даде началото на строителството на новия атомен ледоразбивач „Ленинград“ в Балтийски завод. „Днес Русия има уникален флот от ледоразбивачи, който е най-големият в света. И това е наше огромно конкурентно предимство, което предоставя колосални възможности за развитие на логистиката, промишлеността, създаването на нови работни места, за благоустройството на арктическите градове, реализирането на проекти на глобално ниво и за международното сътрудничество с нашите партньори“, заяви Путин.

Генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов отбеляза, че бъдещото развитие на Северния морски път е неизменно свързано с разширяването на арктическото съдостроене. „Скоро ще е необходимо голямо количество товарни кораби от висок ледови клас. Арктическото съдостроене става стратегически важно направление в Русия, като „Росатом“ е не само клиент, но и участник в тези дейности“, заяви Лихачов.

В момента от проект 22220 работят три атомни ледоразбивача - главният „Арктика“, който е пуснат през 2020 г., първият сериен универсален ледоразбивач „Сибир“, въведен в експлоатация през 2021 г. и вторият - „Урал“ (2022 г.). На етап строителство са третият ледоразбивач „Якутия“, който се планира да бъде въведен в експлоатация през декември 2024 г. и „Чукотка“, който трябва да заработи в края на 2026 г. 

Ледоразбивачите са с реактор от ново поколение „РИТМ-200“. Конструкцията им позволява те да плават както в арктически води, така и в устията на полярните реки и по-конкретно в плитките участъци на река Енисей и Обския залив.

Основните характеристики на универсалния атомен ледоразбивач от проект 22220 са: дължина - 173,3 метра, ширина - 34 метра, скорост - 22 възела по чиста вода (без лед), максимална ледопроходимост - до 3 метра, водоизместване - 33 540 тона, срок на работа - 40 години, численост на екипажа - 54 човека.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg