EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия строи два реактора в Унгария

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия строи два реактора в Унгария

mail13:45 | 07.02.2014прегледи 818 коментарикоментари 0


Парламентът на Унгария одобри споразумението с Русия за изграждането на два реактора в АЕЦ "Пакш", която е единствената в страната, предаде Асошиейтед прес.
Русия ще предостави на Унгария заем до 10 милиарда евро, равняващ се на около 80% от разходите за строителство. Сделката получи зелена светлина от депутатите от управляващата партия ФИДЕС и крайнодясната опозиционна партия Йоббик. Повечето леви депутати гласуваха против при вот 256-29. Правителството твърди, че разширяването на АЕЦ "Пакш", която осигурява около 40% от електроенергията в Унгария, ще намали енергийната зависимост на страната от чуждестранните източници.
В същото време обаче се засилва дългосрочното влияние на Русия по енергийните въпроси, като се има предвид че Унгария вече получава по-голямата част от природния газ и петрола си от Русия, отбелязва АП.
Два месеца преди парламентарните избори унгарският парламент одобри трета вълна на понижение на цените на енергията, за което настоя премиерът консерватор Виктор Орбан, превърнал този въпрос в централна тема на кампанията си, предаде Франс прес.
Цената на газа ще бъде понижена от 1 април с 6,5%, цената на електричеството ще спадне с 5,7% от 1 септември, а на централното отопление - с 3,3% от 1 октомври, според закона, одобрен от парламента. Консервативната партия ФИДЕС на Орбан има мнозинство от две трети в парламента.
През 2013 година правителството вече наложи на разпределителните дружества първото понижение на цените на енергията от 10% от 1 януари. Последва второ намаление от 10%, което влезе в сила от 1 ноември.
В реч в парламента Орбан заяви, че 2014-а ще бъде година на "битката за намаляване на цените" на отоплението и електричеството.
Орбан обеща да защитава тези понижения и унгарските семейства от "нападките, идващи от многонационалните от Брюксел, от банките и бюрократите", споменавайки за заплаха от процедура за нарушаване на правилата от ЕС.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4185