EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия строи АЕЦ в Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия строи АЕЦ в Турция

mail16:45 | 12.05.2010прегледи 1310 коментарикоментари 0


Турция и Русия подписаха днес 17 споразумения, включително пет на равнище президенти, съобщи пред журналисти турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Става дума за сътрудничество в областта на енергетиката, селското стопанство, както и за отмяна на визите между нашите страни, уточни Ердоган. Що се отнася до туризма, отмяната на визите ще привлече не само туристи, но и бизнесмени, каза още турският премиер. По думите му това е само първа стъпка към голямо, перспективно сътрудничество.
Споразуменията ще бъдат предадени за ратифициране на парламентите на двете страни, посочи Ердоган.
Едно от подписаните споразумения е за сътрудничество в строителството и експлоатацията на атомна електроцентрала в района на Аккую /Южна Турция/. На подписването присъстваха руският президент Дмитрий Медведев и турският  премиер Реджеп Тайип Ердоган.
Президентът на "Росатом" Сергей Кириенко посочи пред журналисти, че споразумението предвижда не само оборудване на електроцентралата, но и създаване на проектна компания. Той каза, че централата ще се строи от фирмата "Атомстройекспрот" и строителството може да възлезе на около 20 милиарда долара.
"За нас това е изключително важен договор, защото става дума не само за това, че "Атомстройекспрот" ще строи централа, ние създаваме проектна компания, която в началото ще принадлежи на 100 процента на руската страна, а в перспектива руската
страна винаги ще има контролния пакет в тази компания, която ще бъде собственик на атомната централа в Турция. За нас това е принципно ново и изключително важно положение. Ние отдавна се стремихме към това", заяви Кириенко.
"Споразумението предвижда рамкови условия, а след въвеждането в експлоатация на АЕЦ ние ще сключим договор с турската компания за доставка на електроенергия", посочи Кириенко.
По думите му Русия възнамерява да привлече съинвеститори. В началото компанията ще бъде 100 процента руска, а в перспектива можем да привлечем в 49 процента инвеститори - и турски, и от други страни. Според Кириенко вече се водят преговори за привличане на чуждестранни съинвеститори, но той отказа да уточни с кого се водят такива преговори.
Руският президент Медведев и турският премиер Ердоган подписаха съвместна декларация за създаване на Съвет за сътрудничество на високо равнище.
В декларацията се посочва, че Съветът ще бъде ръководен орган, разработващ стратегията и основните направления в развитието на отношенията между Турция и Русия, координиращ осъществяването на важни проекти за политическо, търговско-икономическо и културно-хуманитарно сътрудничество.
Неговата дейност ще съдейства за по-нататъшното укрепване на партньорските отношения между двете страни, за съгласуване на действията им с цел поддържане на международния мир, стабилност и сигурност, се подчертава в декларацията.  
В документа се уточнява, че в заседанията на Съвета ще вземат участие членове на правителствата на двете страни.
В рамките на Съвета се създава Съвместна група за стратегическо планиране под ръководството на министрите на външните работи за обсъждане на основните въпроси на руско-турското взаимодействие по международни въпроси. Групата ще се събира на заседания не по-рядко от един път годишно.
Руската и турската страна са подписали също меморандум за сътрудничество за безопасно транспортиране на нефт от района на Черно море с оглед приоритетното значение на проекта за петролопровод Самсун-Джейхан. Сред подписаните документи са и меморандум между министерството на образованието и науката на Русия и Съвета за висше образование в Турция за сътрудничество в областта на висшето образование, меморандум между съответните ветеринарни власти на двете страни за спазване на определени изисквания при взаимна доставка на растителни и животински продукти, меморандум за разбирателство между министерствата на земеделието на двете страни и други.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg