EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия: Страх от липса на чужди инвестиции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия: Страх от липса на чужди инвестиции

mail13:30 | 07.03.2023прегледи 808 коментарикоментари 0


Руският президент Владимир Путин подписа указ, по силата на който компании, неизпълнили в срок дадените им от държавата военни поръчки, могат да бъдат поставяни под "външна администрация", предаде Ройтерс.

Указът на практика поставя руската икономика на военновременни основи, макар и официално военно положение в страната да не е обявено, освен в частично или напълно окупираните украински Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области, посочва агенцията.

По силата на указа на президента министерството на икономиката има пълното право да отстранява управата на всяка неизпълнила навреме поръчките компания и да назначава на нейно място нова външна администрация.

През октомври Путин наложи военно положение в окупираните зони на Украйна, но се въздържа да стори същото и в самата Русия. Икономиката на страната обаче все повече минава във военновременен режим, като фабрики и заводи работят на три смени, за да осигурят нужните на армията, опитваща се да окупира големи части от Украйна, материали и продоволствие.

Новият указ ще се прилага спрямо компании, които "нарушават задълженията си по договори с държавата, включително и не вземат мерки, за да гарантират навременните доставки", се посочва в документа.

На въпрос дали Путин възнамерява да обяви военно положение в страната говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори, че това е прерогатив на президента, но не посочи, дали той планира да го стори.

Руският олигарх Олег Дерипаска призова правителството да спре да се меси в бизнеса, а вместо това да създаде предсказуема среда, базирана на правото, за да привлече обратно чуждестранните инвеститори, предаде Ройтерс.

Пред икономически форум в Красноярск той заяви, че не очаква деескалация на конфликта в Украйна преди средата на 2025 г. и допълни, че западните инвеститори няма да се върнат поне още десетилетие.

Дерипаска все пак посочи, че Русия все още може да привлече инвеститори от "приятелски" държави, но се изказа скептично бизнес средата в страната, тъй като Кремъл все повече се фокусира върху военните действия.

Руските олигарси по правило избягват публични изяви, особено след началото на инвазията в Украйна, което прави публичните критики, отправени от Дерипаска към правителството, крайно необичайни, посочва Ройтерс.

"Обезпокоен съм, че държавата и бизнесът все повече се изправят едни срещу други", каза олигархът и попита защо властта се нуждае от "двама прокурори и четирима инспектори за всеки предприемач".

Основателят на алуминиевия гигант "Русал", който сам попада под ударите на западните санкции заради връзките си с Кремъл, вече няколко пъти се оплаква от негативния ефект върху руската икономика на войната в Украйна, в чийто смисъл освен това се съмнява.

Освен че изгони западните компании и инвеститори, инвазията наруши веригите на доставки, вкара в армията хиляди мъже в трудоспособна възраст и спря достъпа на руските фирми до западните технологии.

"Законите и предсказуемостта за изключително важни. Ако променяме правилата всяка година или всяко тримесечие, никой няма да е сигурен - нито руските, нито западните предприемачи", каза Дерипаска, цитиран от агенция Интерфакс.

"Няма да е необходимо да правим избор. Следващата година парите ще свършат и ще се нуждаем от чуждите инвеститори. А те ще искат да видят как се справят руските предприемачи, при какви условия работят", заяви Дерипаска.

Руската икономика се очаква да се свие с 2,9 на сто тази година, според официалните прогнози на министерството, след като спадна с 2,1 на сто през миналата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg