EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия спира Набуко?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия спира Набуко?

mail14:00 | 28.10.2010прегледи 919 коментарикоментари 0


Туркменистан няма да може да доставя газ за газопровода Набуко, заобикаляйки Русия, заяви в интервю за руската информационна агенция УНИАН генералният директор на руския Фонд за национална енергийна сигурност Константин Симонов, цитиран от украинския сайт news.finance.ua.
За да се доставя туркменистански газ за Набуко е необходимо някак той да прекоси Каспийско море от Туркменистан до Азербайджан, а в това според него се състоят трудностите. Симонов е убеден, че не бива да се прокарва тръба по дъното на Каспийско море, тъй като още не е решен правният му статут.
"Ако Русия не даде разрешение за прокарване на тръбата, това няма да може да стане, тъй като нито Европа, нито Туркменистан са готови да нарушават световните конвенции, допълни експертът. Той изключи възможността това разстояние да се премине с втечнен природен газ, тъй като по думите му не е икономически рентабилно да се пренася втечнен газ на 380 километра.
Симонов отбеляза, че ръководителите на Туркменистан по всякакъв начин насърчават Европа да купува туркменистански газ, но засега остава нерешен въпросът за неговото транспортиране до страните от ЕС.
Той допълни, че Туркменистан е готов да увеличи доставките на газ за Русия, но тази година Газпром ще купи само 10 милиарда куб. метра.
Проектът Набуко планира транспортиране на природен газ до европейските страни през Азербайджан, Грузия, Турция, България, Унгария, Румъния и Австрия. Той ще бъде продължение на вече построения газопровод Баку-Тбилиси-Ерзурум, планиран да пренася годишно по 31 милиарда куб. метра газ. Началото на строителството на Набуко е планирано за 2010 година, а подаването на газ по него - за 2014 година.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg