EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия, САЩ, споразумението за плутоний

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия, САЩ, споразумението за плутоний

mail13:02 | 05.10.2016прегледи 2276 коментарикоментари 0


Владимир Путин е разпоредил с публикуван указ да бъде прекратено споразумението със САЩ за унищожаването на обогатен плутоний за военни цели, предадоха Ройтерс и ТАСС. Подписаното през 2000 г. споразумение, влязло в сила през 2010 г. предвиждаше всяка от страните да унищожи по 34 тона плутоний чрез изгаряне в ядрени реактори и други начини. Като мотиви за денонсирането на договора в указа се посочват: "заплаха за стратегическата стабилност вследствие на неприятелски действия на САЩ спрямо Руската федерация", "неспособността на САЩ да изпълнят условията по унищожаването на излишния оръжеен плутоний", както и "необходимостта да се предприемат неотложни мерки по защита на сигурността на Руската федерация.

Според Ройтерс Путин настоява САЩ да съкратят своя контингент в новите страни-членки на НАТО, за да продължи Русия ангажимента си за унищожаването на плутония за военни цели. Сред исканията е това САЩ да свият своята “военна инфраструктура и контингента войски” в държавите, станали членки на НАТО след 1 септември 2000 г. Съкращаването трябва да достигне нивата, на които е било американското военно присъствие в тези страни в деня на влизане в сила на споразумението. Искането се отнася за военните бази и оборудване на САЩ в България, Румъния и трите балтийски републики, приети в алианса през 2004 г. /б.ред. В България САЩ използват авиобазите “Безмер” и “Граф Игнатиево”, полигона “Ново село” и складове в Айтос./.  Друго руско условие е Вашингтон да се откаже от “неприятелската си политика към Русия”, от действията си в подкрепа на Украйна, както и да отмени санкциите срещу руски юридически и физически лица.

В кремълския проект се предвижда САЩ да платят на Русия обезщетения за понесени от нея щети от US санкциите и от принудителните руски контрасанкции. Външният министър Сергей Лавров коментира, че Русия няма да позволи с нея да се говори от позиция на силата, на санкциите и ултиматумите. Експерти наричат решението на Кремъл нов етап в необявената студена война между Русия и Запада и търсене на ново Ялтенско споразумение. Mосква се опитва да си върне стари сфери на влияние, пише Ройтерс. Според подписаното през 2000 г. и влязло през 2010 г. споразумение двете страни трябва да унищожат по 34 т плутоний чрез изгаряне в ядрени реактори и по други начини.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg