EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия с тотален контрол върху АЕЦ Белене?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия с тотален контрол върху АЕЦ Белене?

mail16:15 | 25.09.2009прегледи 509 коментарикоментари 0


Немската компания RWE, която подписа споразумение с НЕК и притежава 49% от собствеността на бъдещата АЕЦ Белене, обмисля идеята да се оттегли от проекта, съобщава немско издание, цитирано от агенция Bloomberg.
Причината за това са нарастващите разходи по проекта. Главният изпълнителен директор на компанията Юрген Гросман,  който бе основният защитник на участието в централата, признава, че наистина се обмисля оттегляне от централата. 
Трябва да се припомни, че още през пролетта в RWE станаха множество вътрешни скандали, породени от участието на фирмата в проекта.
Тогава Гросман успя да убеди членовете на бордовете, че АЕЦ Белене не е рискова инвестиция и компанията трябва да участва в нея.
Многократно обаче RWE отлагаше обявяването на средствата, които е събрала за първоначално участие в предприятието.
Затрудненията по финансирането на проекта принудиха  RWE още в началото на 2009 да разговаря с руски компании като "Интер РАО", на които да прехвърли 24.5% от своя дял в АЕЦ "Белене".
Засилват се твърденията, че Русия обмисля идеята за купи от RWE  и от българското правителство дялове от собствеността на централата. По всяка вероятност България ще запази малък процент в нея и така Русия ще притежава собствена ядрена централа на територията на ЕС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4190