EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия с по-големи приходи от петрол в момента

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия с по-големи приходи от петрол в момента

mail07:35 | 11.12.2023прегледи 497 коментарикоментари 0


Месечните приходи на Руската федерация от износ на петрол сега са по-големи, отколкото преди началото на войната в Украйна – факт, който подчертава провала на западните мерки за ограничаване на военния бюджет на Москва, коментира Bloomberg, цитирана от "Фокус". 

Агенцията подчертава, че провалът на западните санкции срещу износа на руски петрол може да се види с лодка от гръцкия крайбрежен град Гитио, където два петролни танкера с ръждясали корпуси на обща възраст 57 години стоят само на метри един от друг. 

Не са известни нито собствениците на плавателните съдове, нито застрахователя им. Те носят единственото знаме в света, което властите смятат за обект с "много висок риск“. А крайната дестинация на печалбите от търговията с руско гориво остава загадка. 

Цифровите системи за проследяване показаха 26-годишната Turba да се носи на повече от четири мили, докато 300-метрова Simba изсипва гориво в по-малкия кораб – при това под погледите на снимачен екип на Bloomberg. 

В същия септемврийски ден, в който се е състояла деликатната операция, повече от дузина подобни кораби са плавали в района - част от огромния сенчест флот. Вероятно те са правили или са се готвили да направят същото. 

Колко печели Руската федерация от заобикаляне на санкциите?

Споразумението за санкции, договорено преди година, насочено към намаляване на финансирането на Кремъл, включваше таван на цената на доставяния по море руски петрол в размер на 60 долара за барел, което е с 24 долара под средната пазарна цена през последните 12 месеца. 

Вместо това, то създаде доходоносен бизнес за различни търговци и корабни компании, които са трудни за проследяване. В периода, когато петролът напусне Русия и времето, когато стигне до купувачите, около 11 милиарда долара в петродолари изчезват годишно, според данни за търговията, събрани от Bloomberg. 

Необходими са вторични санкции

Еди Фишман, старши сътрудник в Центъра за глобална енергийна политика на Колумбийския университет, казва, че сенчестите флотове и алтернативите на западното морско застраховане не са нещо ново. 

"Иран ги използва от години. Сега, когато голям производител като Русия също ги използва, те станаха по-често срещани", обяснява Фишман. 

Въпреки ранните признаци, че Западът се опитва да попречи на Русия да заобикаля ограниченията, гръцките власти казват, че са безсилни да предотвратят тази нелегална корабна дейност, която се извършва точно край бреговете на страната. Агенцията посочва още, че нарастващото значение на сенчестия флот на Руската федерация е очевидно - през настоящата година около 45% от руския петрол е транспортиран тъкмо чрез него. 

Ефективност на санкциите

Ефективността на санкциите е намалена от недостатъчен мониторинг и прилагане на политиките за таван на цените на петрола, което позволява на Русия да продава петрола си на цени над тавана, отбелязват авторите на материала. 

В допълнение, "вратичка" при рафинирането законно позволява петролни продукти, произведени от руски суров петрол, да бъдат внасяни в различни региони на света. На първо място това се отнася за Индия, която рязко увеличи вноса на петрол от Русия. 

По-рано министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че Вашингтон се готви да предприеме строги мерки за нарушаване на установения таван на цената на петрола. Освен това правителството на САЩ планира да намали наполовина приходите на Русия от износ на петрол и газ до 2030 година.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg