EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия с нови мерки срещу нелегалната търговия на алкохол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия с нови мерки срещу нелегалната търговия на алкохол

mail11:34 | 11.03.2010прегледи 689 коментарикоментари 0


Още тази година Държавната дума може да приеме  законопроект, според който в цяла Русия ще бъде забранено магазините да продават нощем алкохол, пише московското издание "Ведомости".
Вестникът се позовава на вицепремиера Александър Жуков и на източник от федералната служба, регулираща пазара на алкохол - вносител на проекта, който бил вече готов и разпратен за съгласуване в различни ведомства.
В момента отделните руски региони имат правото самостоятелно да ограничават времето за продажба на спиртни напитки.
Федералната служба за регулиране на този пазар предлага магазините да продават алкохол само през часовете от 11.00 до 21.00. Ограничението обаче нямало да засяга бирата.
Подготвяната мярка няма да намали потреблението на спиртни питиета в Русия, но ще увеличи дела на сивата икономика, коментира търговец от бранша, цитиран в статията. "Подкрепяме забраната за нощни продажби, тъкмо нощем търговските пунктове могат най-вече да продават ментета", заявява обаче негов колега.
Забраната ще ускори в Русия прехода от тежкото пиянство из улиците и къде ли не към цивилизована и подлежаща на контрол употреба на алкохол в барове и ресторанти, убеден е собственик на верига от заведения, говорил пред "Ведомости". В момента един ресторант в Русия получава от алкохола 30 до 50 на сто от общата печалба, посочва той.
От 1 януари 2010 г. в Русия беше въведена минимална цена на дребно на водката 89 рубли за  0,5 литра водка. С фиксирането на цената се цели намаляване на нелегалната търговия на водка.

 



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg