EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия с нови изисквания към интернет гигантите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия с нови изисквания към интернет гигантите

mail15:01 | 14.05.2021прегледи 640 коментарикоментари 0


Собствениците на чуждестранни информационни платформи с дневна аудитория от над 0,5 милиона руснаци ще трябва да отворят официални представителства в Руската федерация. Такава норма се съдържа в законопроекта за регулиране на чуждестранните ИТ компании, заяви в четвъртък пред ТАСС ръководителят на Комитета на Държавната дума по информационната политика Александър Хинщайн.

"Нашият законопроект ще задължи собствениците на големи информационни ресурси с дневна аудитория от 500 хиляди души в Руската федерация да отворят официални представителства (клонове), които трябва да представляват изцяло интересите и да носят отговорност за своята дейност, включително пред държавни и съдебни органи", написа Хинщайн в канала на Telegram.

Икономически санкции за нарушителите

Депутатът предупреди, че отказът на големи чуждестранни ИТ компании да отворят официални представителства в Руската федерация може да доведе до забрани за реклама и парични преводи от руснаци. "За да се гарантира, че това изискване (за отваряне на представителства в Руската федерация) не се пренебрегва, законопроектът също така въвежда принудителни мерки за ИТ компаниите (заедно с вече съществуващите санкции и механизми, включително ограничаване на достъпа)", каза той.

Според депутата нарушението на изискването за отваряне на клонове може да доведе до забрана за разпространение на реклама както за интернет платформата; така и за компанията; забрана за извършване на плащания към такъв ресурс, както и забрана за събиране и трансграничен трансфер на лични данни. Освен това се планира да се информират потребителите на съответните интернет платформи за нарушението на руското законодателство, каза парламентаристът.

Хинщайн подчерта, че тези мерки не накърняват интересите на руските потребители, не ограничават възможността за работа с чуждестранни ресурси, "но създават икономически стимули за ИТ гиганти да спазват законодателството (на Русия)". "За съжаление, много от ИТ гигантите открито злоупотребяват с монополното си положение, нарушавайки изискванията на нашето законодателство. На първо място, това се отнася до разпространението на най-опасната за обществото информация: детска порнография, самоубийства, наркотици, пропаганда на тероризъм и екстремизъм", оплака се председателят на комитета в Думата.

Той е сигурем, че в момента е почти невъзможно да се предявяват искове срещу нарушители. "ИТ гигантите нямат свои представителства в Русия, в най-добрия случай те създават дъщерни дружества, които не носят никаква отговорност за действията и политиките на холдинговите структури", обясни Хинштейн намерението за промяна.

Законопроектът ще бъде внесен в Думата следващата седмица. ТАСС отбелязва, че Хинщайн вече е завил пред агенцията, че авторите очакват да представят документа за разглеждане от камарата и да го приемат до края на пролетната сесия на Държавната дума. Последното пленарно заседание е насрочено за 24 юни.

По-рано руският президент Владимир Путин възложи на своята администрация и руското правителство да представят предложения за допълнителни изисквания към чуждестранни технологични компании, работещи в интернет сферата, до 1 август, включително откриването на техните представителства в Русия./https://business.dir.bg/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg