EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия решава за „Белене” утре

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия решава за „Белене” утре

mail15:20 | 02.08.2011прегледи 484 коментарикоментари 0


Утре ще стане ясно дали руската страна ще оттегли предявения иск за компенсации по проекта АЕЦ "Белене". Това заяви пред журналисти изпълнителният директор на НЕК Михаил Андонов. Той посочи, че ако руската компания "Атомстройекспорт" не оттегли иска си, от българска страна ще бъде заведен контраиск в размер на 61 млн. евро. Българският иск ще бъде свързан с договора за продажбата на старото оборудване на площадката на АЕЦ "Белене", уточни Андонов. Събираме необходимата нформация, ще ни трябват около десетина дни и ако руската страна не оттегли своя иск, ние ще
заведем насрещен иск в арбитражния съд в Женева, заяви той. Андонов добави, че в момента руската компания също проверява заявеното от България като претенция по договора за старото оборудване и отговорът от руска страна ще дойде утре.
Моето впечатление е, че руснаците ще постъпят разумно и в интерес на двете страни ще направят това, което е необходимо, коментира Андонов. Лично аз очаквам искът от руска страна да бъде оттеглен, заяви той. Андонов добави, че от руската компания не са декларирали намерение да внасят допълнителни искове. В отговор на въпрос дали, ако от руска страна предявят и други искове, НЕК също ще предяви такива, Андонов каза, че има действащи договори и в зависимост от това дали една от двете
страни е неизправна, то другата може да предяви претенция. Но като взаимни партньори е нормално двете страни първо да се опитат да се договорят, добави той.
Ако двете страни имат желание да работят по проекта, смятам че той няма да се провали, коментира още Михаил Андонов. Той каза, че в НЕК са останали изненадани от действията на руската страна, защото до края на май преговорите по проекта АЕЦ "Белене" са вървели добре. Продължават разговорите на работната група и се дебатира върху финансовия модел на проекта, каза Андонов.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg