EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия ратифицира споразумението за турската АЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия ратифицира споразумението за турската АЕЦ

mail13:00 | 24.11.2010прегледи 569 коментарикоментари 0


Съветът на федерацията (горната камара на руския парламент) ратифицира днес споразумението с Анкара за строителството на първата атомна електроцентрала в Турция, предаде ИТАР-ТАСС.
Споразумението бе подписано през май тази година по време на посещението на президента на Русия Дмитрий Медведев в Турция и предвижда сътрудничество в сферата на строителството и експлоатацията на АЕЦ в град Аккую (Южна Турция).
Петербургската компания "Атоменергопроект" планира да проектира и построи първата АЕЦ в Турция. Според проекта атомната електроцентрала ще има четири енергоблока с мощност по 1 милион и 200 хиляди киловата всеки. С тази цел в Турция ще бъде учредено акционерно дружество Проектна компания, в която 100 процента от акциите първоначално ще бъдат собственост на организациите, упълномощени от руска страна.
Турската енергийна компания "Теташ" гарантира закупуването от Проектната компания на 70 процента от електроенергията, която ще произвежда атомната електроцентрала в началото на експлоатацията на първи и втори блок, и 30 процента
от енергията от трети и четвърти блок на средна цена от 12,35 американски цента за киловатчас. Останалата част от произведената електроенергия Проектната компания ще реализира на свободния пазар.
Проектът за атомната централа в Аккую е един от главните стратегически проекти на двустранното сътрудничество, отбеляза председателят на Комитета по международните въпроси към Съвета на федерацията Михаил Маргелов.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg