EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия продава дела си в "Калашников"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия продава дела си в "Калашников"

mail11:31 | 12.12.2017прегледи 9968 коментарикоментари 0


Държавната корпорация "Ростех" планира в началото на следващата година да продаде 26% минус една акция от концерна "Калашников". Това съобщи генералният директор на корпорацията Сергей Чемезов, цитиран от агенция ТАСС. "Вече има решение, скоро ще излезе и правителственият указ. Най-вероятно продажбата ще се състои в началото на следващата година", уточнява той.

Купувач ще бъде генералният директор на "Калашников" Алексей Криворучко и "Трансмашхолдинг", които контролират 49% от акциите на концерна, произвеждащ прочутите автомати. "Те са собствениците, те ще бъдат и купувачите", разясни Чемезов.

По този начин, ако бъде одобрено предложението на „Ростех", държавата ще запази 25% от капитала, плюс една акция, като блокираща квота, което ще ограничи възможностите на мажоритарните собственици да продават. След финализиране на сделката Алексей Криворучко и "Трансмашхолдинг" ще притежават 75% от капитала, минус една акция.

Според руската агенция ТАСС, първоначалната идея била държавният дял от 26%, минус 1 акция, да бъде продаден на частните акционери - Алексей Криворучко и двамата съсобственици на "Трансмашхолдинг" - Андрей Бокарев (президент) и Искандер Махмудов. В руски сайтове обаче се появи информация, че Бокарев и Махмудов смятат да се оттеглят и да продадат своите дялове, които да бъдат изкупени от Криворучко и в крайна сметка той да стане едноличен мажоритарен собственик на „Калашников".

В момента концернът "Калашников" е най-големият производител на стрелково оръжие в Русия. В производствената му листа има и голям списък с продукция за гражданска употреба като ловно оръжие, спортни пушки и пистолети и други. В момента 51% от акциите на концерна принадлежат на държавната корпорация "Ростех", а 49% - нчастни инвеститори.

Продукцията на концерна се изнася за повече от 20 страни в свута, като най-известни автоматът „Клашников", ловно оръжие с марката "Байкал"и спортно оръжие с мярката "Ижмаш".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014