EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия преразглежда цената на газа за Украйна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия преразглежда цената на газа за Украйна

mail14:00 | 09.06.2011прегледи 630 коментарикоментари 0


Украинският премиер Микола Азаров заяви днес на заседание на министерски съвет, че Русия е "чула аргументите на Украйна" за неоснователно високите според него цени на газа, предаде ИТАР-ТАСС.
"Накратко казано, резултатите от преговорите са, че нашите аргументи за крайната неизгодност и несправедливост за Украйна на този газов договор бяха чути", посочи Азаров. "Взето е решение да бъде възложено на работна група на комисията по енергийните въпроси в кратък срок да бъдат разгледани спорните въпроси по газовия договор", уточни той. По думите на Азаров руската страна за първи път се е съгласила да проучи в сравнителен план условията за доставките на газ и ценообразуването в другите европейски страни. В началото на седмицата украинският премиер и руският му колега Владимир Путин обсъдиха въпроса за цената на руския природен газ и транзита му на украинска територия.
В момента Украйна ползва намаление от 30 процента от контрактната цена на руския газ, но не повече от 100 долара на хиляда кубични метра. Цената на газа се определя на всяко тримесечие. През първото тримесечие цената на руския газ за Украйна бе около 264 долара за хиляда кубични метра, а през второто тримесечие е 295,6 долара за хиляда кубични метра.
По-рано заместник министърът на енергетиката и въгледобивната промишленост на Украйна Владимир Макуха заяви, че цената на вносния газ за Украйна през 2011 година ще надхвърли 300 долара да хиляда кубични метра средно годишно.  Във вторник руският премиер Владимир Путин заяви след заседанието на руско-украинския Комитет за икономическо сътрудничество, че ако цената за транзита на газ ще се вдига едностранно, ще се вдига и цената на газа.
Путин каза, че цената на газа и цената на транзита се пресмятат по определена формула - тя зависи от обема на подадения газ на хиляда кубика. Договорихме се, когато готвехме сегашния договор, че ще имаме и пазарен транзит, и пазарна цена, подчерта Путин. Той добави, че транзитът е станал пазарен по настояване на украинската страна.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162