EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия пред спад на приходите от газ и нефт

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия пред спад на приходите от газ и нефт

mail13:29 | 22.01.2010прегледи 588 коментарикоментари 0


Доходите от горива в бюджета на Русия през следващите 10 години ще се понижават средно с  3,5-4% на година, заяви руският финансов министър Алексей Кудрин по време на конференция „Русия и света: предизвикателствата на десетилетието”, цитиран от ПРАЙМ - ТАСС. Руският министър коментира, че през следващото десетилетие ролята на нефтогазовия сектор в икономиката ще се съкрати.
„Делът на нефтогазовия сектор в БВП продукт ще намалее и ще достигне 14 % или дори по- малко,” заяви Кудрин. „Затова диверсификацията ще е неизбежна.”
Според руския финансов министър приходите към бюджета ще намалеят с 2.5 % само от данъка върху добива на полезни изкопаеми при цена на нефта от $60 за барел. Митата за износ ще намалеят с още 1,2% притокът на средства към БВП на страната.
Алексей Кудрин напомни, че през „най- успешната година” средната цена на нефта е била приблизително $70 за барел, а от 2000 г. - $48,8.
 „Дефицит от 3 % при максимално висока цена - е прекалено висок процент и аз смятам, че в близките години, след 2012 г. трябва да се придържаме към не по-голям дефицит от 1 % при цена на от $60 за барел,” заяви руският финансов министър.
Дори и цента да се окаже по-висока от прогнозираната, правителството не трябва да приема предложение за изразходване на допълнително получените средства, според Кудрин.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg