EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия преговаря с Франция за по- голямо енергийно сътрудничество

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия преговаря с Франция за по- голямо енергийно сътрудничество

mail09:18 | 27.11.2009прегледи 480 коментарикоментари 0


Руският премиер Владимир Путин ще предложи на френски фирми по-голямо участие в енергийни проекти и ще търси помощ от Renault за спасяването на затъналия в дългове АвтоВАЗ по време на разговорите си днес с френския премиер Франсоа Фийон, твърдят руски представители, цитирани от Reuters.
Според тях след срещата между Путин и Фийон ще бъдат сключени серия от бизнес сделки.
"Имаме два основни стълба в двустранното ни сътрудничество - енергетиката и високите технологии", заяви преди посещението Юри Ушаков, заместник-директор на руската правителствена канцелария.
Иранската ядрена програма и плановете на Москва да купи френски военен кораб също може да бъдат обсъдени, но бизнес сделките ще бъдат в центъра на разговорите, посочи Ушаков. Той заяви, че френският автомобилостроител Рено ще подпише днес спасително споразумение с руския АвтоВАЗ, което ще позволи на Кремъл да избегне масови уволнения.
Френските преки инвестиции в Русия възлизат на $10 млрд., включително1 млрд. от Renault, която купи дял в АвтоВАЗ през 2008 г.
Руският газов монополист Газпром също ще подпише меморандум за разбирателство с френския енергиен гигант EDF, заяви Ушаков, но не разкри повече подробности.
Отдавна се очаква EDF да се присъедини към проекта „Южен поток”, за да помогне на Газпром и италианския енергиен концерн ENI да построят газопровод под Черно море,
който да снабдява с газ Южна Европа.
Малко е вероятно Путин да се срещне с френския президент Никола Саркози по време на посещението си в Париж, защото Саркози ще бъде в чужбина, посочи също Ушаков.
Плановете на Русия да купи френския хеликоптероносач "Мистрал", който може да бъде използван и за пренасяне на танкове, също може да бъдат обсъдени, заяви руският
представител. Тези планове предизвикаха безпокойство у съседите на Русия, напомня агенцията.



 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg