EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия поканена за нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия поканена за нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"

mail16:00 | 05.06.2012прегледи 695 коментарикоментари 0


България е предложила на руската ядрена корпорация Росатом да построи още един блок в АЕЦ Козлодуй, седмият в атомната централа, предаде ИТАР-ТАСС. Това съобщи  заместник-генералният директор на държавната корпорация Кирил Комаров по време на продължаващия в Москва международен форум АТОМЕКСПО 2012. Въпреки отказа на България от строежа на АЕЦ Белене, нашето сътрудничество продължава, допълни Комаров. Преди това ръководителят на Росатом Сергей Кириенко заяви по повод АЕЦ Белене, че руската корпорация "ще направи всичко, за да се запази проектът, но правителството на България сега  разработва вариант за изграждане на един блок в АЕЦ Козлодуй вместо два блока в Белене".
"За нас е важно желанието на клиента", увери Кириенко. "Ако те искат един блок, готови сме да изпълним тази работа. Сега очакваме решение и отговор от българската страна". В края на март България обяви, че се отказва от строежа на АЕЦ Белене. Но тъй като Росатом от подписването на договора през 2006 година изпълняваше задълженията си и един реактор бе практически построен, беше решено той да бъде пренесен в АЕЦ Козлодуй, отбелязва ИТАР-ТАСС. По оценка на представителя на българската компания Риск инженеринг Райко Дачев, цената за изграждането на 7-и енергоблок на единствената българска АЕЦ Козлодуй ще бъде равна на стойността за реализацията на проекта АЕЦ Белене.
Според него за въвеждане в действие на 7-и блок на АЕЦ Козлодуй ще бъдат необходими 12-15 години, доколкото цялата работа по проекта започва отначало. Две-три години ще трябват само за лицензиране на територията, предварителните изследвания и получаване на оценка за въздействие върху околната среда. Още толкова време ще бъде необходимо за получаване на разрешение от Европейската комисия. 3-4 години ще отнеме усвояването на територията, разработката и одобрението на техническия проект. И накрая, 5-6 години ще трябват за строежа на самия блок. Дачев каза това наскоро на международната конференция във Варна "Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна енергийна безопасност", припомня ИТАР-ТАСС.
В интервю с кореспондентта на ИТАР-ТАСС Игор Броварник кметът на Белене Петър Дулев отбеляза, че в момента в града с население 10 000 души официалното равнище на безработицата е 17-18 процента. Според него строителството на АЕЦ Белене би било добър начин за стимулиране на развитието на града и би дало работа на 10 000 души, колкото е местното население.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg