EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия по ППС е пета в света

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия по ППС е пета в света

mail08:40 | 15.01.2024прегледи 467 коментарикоментари 0


Икономиката на Русия зае първо място в Европа и пето в света по паритет на покупателната способност (ППС), каза руският президент Владимир Путин по време на среща с бизнесмени от руския Далекоизточен федерален окръг, предаде ТАСС. Руският държавен глава обаче отбеляза, че по показателя на дохода на глава от населението, страната има още върху какво да работи.

"Като че ли ни задушават от всички страни, притискат ни, а по обем на икономиката като цяло сме първи в Европа. Изпреварихме Германия и заехме пето място в света (по равнище на БВП спрямо ППС) след Китай, САЩ, Индия и Япония. В Европа сме на първо място", каза Путин.

"По паритет на покупателната способност изпреварихме цяла Европа, но все още трябва да се постараем за дохода на глава от населението. Затова остава още работа", добави руският президент.

Русия регистрира бюджетен дефицит от 1,9 на сто от БВП за 2023 г., съобщи финансовото министерство, цитирано от Ройтерс. Това е известно подобрения спрямо предходната година, но е под заложените от правителството цели.

Според предварителните оценки общият дефицит възлиза на 3,24 трилиона рубли (36,5 трилиона долара), като приходите на годишна база растат с 4,7 на сто до 29,12 трилиона рубли, а разходите - с 4 на сто до 32,36 трилиона рубли.

Ръст на приходите извън петрола и газа с 25 на сто успява да контрира срива на енергийния сектор, намалял с 23,9 на сто заради западните санкции и наложения таван на цената на руския петрол.

Петролно-газовите приходи през годината възлизат на 8,82 трилиона рубли спрямо 11,59 трилиона рубли година по-рано. Според министерството спадът се дължи на по-високите изходни позиции през 2022 г., ниските цени на петрола сорт Уралс и намалелите обеми на износа на природен газ.

Неенергийните приходи са спомогнали за растежа на потреблението, вкл. и за обичайното щедро харчене през декември. Министерството е изразходвало повече от 5 трилиона рубли през този месец спрямо около 7 трилиона година по-рано.

Най-отчетливо през годината растат разходите за армията. Те съставляват около 40 на сто от бюджетните харчове през 2023 г.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg