EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия отмени ембаргото на ЕС-зеленчуци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия отмени ембаргото на ЕС-зеленчуци

mail14:20 | 10.06.2011прегледи 590 коментарикоментари 0


Русия ще отменя забраната за внос на европейски зеленчуци заради за всяка отделна партида и след получаване на гаранции от Европейската комисия. Това обяви днес на срещата на високо равнище ЕС-Русия в Нижни Новгород ръководителят на руската санитарно-епидемиологична служба Роспотребнадзор Генадий Онишченко, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Онишченко отбеляза, че позициите значително са се сближили и ЕК е предложила да дава гаранции за отделни страни и различни видове селскостопанска продукция. Той подчерта, че след получаване на съответните гаранции, включително лабораторни тестове, доставките на зеленчуци ще бъдат възобновени. Ръководителят на санитарните власти изтъкна, че забраната не се отнася за всички зеленчуци, тъй като например картофите се внасят спокойно в Русия. Все пак той припомни, че източникът на заразата не е открит.
Руското ембарго над вноса на зеленчуци от ЕС, наложена на 2 юни заради кризата с бактерията Ешерихия коли, предизвика остри критики в Брюксел. Европейският посланик в Москва подчерта, че то противоречи на правилата на Световната търговска организация (СТО), към която Русия иска да се присъедини. По-рано днес ръководителят на германския Център за контрол на заразните болести съобщи, че отглеждани в Германия зърнени кълнове са причината за заразата.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg