EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия откри ГМО в немски фураж

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия откри ГМО в немски фураж

mail11:45 | 27.10.2021прегледи 593 коментарикоментари 0


Руската федерална служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол (Россельхознадзор) откри нерегистрирани елементи от генетично променени организми във внесени фуражи за селскостопански животни и гризачи, произведени в Германия и Великобритания, се посочва в съобщение на ведомството. Това става само няколко дни, след като Россельхознадзор забрани вноса на фуражи и фуражни добавки от България заради незадоволителен контрол върху наличието на ГМО, установен при проверка на руски инспектори в българските предприятия през август.

„При лабораторно наблюдение на вносна фуражна продукция в Русия Россельхознадзор продължава да намира нерегистрирани генетично променени елементи. ГМО са открити в храна за плъхове/мишки на немската компания Ssniff Spezialdiaten Gmbh и във фуражи за тревопасни животни на британското предприятие Special Diets Servises”, пише в съобщението. По този начин за пореден път са нарушени изискванията на Русия и Евроазиатския икономически съюз за задържителна регистрация на фуражните продукти, получени от тенетично променени организми, подчертават оттам. „Россельхознадзор е изключително притеснен, че нарушенията при доставки на фуражни продукти от Европа са станали систематични и за пореден път напомня на операторите с външнотърговска дейност за необходимостта от регистриране на генетично променена продукция, предназначена за внос в Русия”, подчертават от ведомството.

Поради тази причина Россельхознадзор ограничава доставките на продукти от посочените компании и изпраща писма до ветеринарните служби в Германия и Великобритания за необходимостта от провеждане на разследване, установяване на причините за случилото се, както и за предприемане на всеобхватни мерки за предотвратяване на подобни ситуации в бъдеще./sinor.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg