EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия отваря Арктика за чужди компании?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия отваря Арктика за чужди компании?

mail17:15 | 24.01.2013прегледи 420 коментарикоментари 0


Руското правителство е готово да допусне някои частни енергийни компании да разработват огромните залежи на течни изкопаеми горива в Арктика, но не и чуждестранни компании,
заяви вицепремиерът Аркадий Дворкович, цитиран от Франс прес. По думите на Дворкович, чуждестранни компании могат да се включват като технологични партньори, но не и да притежават лиценз.
Досега лицензите за разработка на руския контитентален шелф се даваха на компании, в които държавата държи мажоритерен дял и с най-малко пет години опит в офшорни дейности в Русия.
На практика единствено Роснефт и Газпром са засегнати от това, тъй като техните частни и чуждестранни конкуренти участват като партньори при разработката на тези ресурси, оценявани като гигантски, но много скъпи и рисковани за експлоатация.
Експлоатацията на тази негостоприемна зона с площ над 6 милиона квадратни километра, простираща се от Норвегия до Аляска, през последните месеци беше обект на ожесточена борба за влияние между руските енергийни производители.
Лукойл, най-големият частен производител в страната, изрази готовност да инвестира там 2,7 милиарда долара, по информация на РИА-Новости от октомври.
Според руски медии, ръководителите на държавните гиганти - петролната компания Роснефт и газовия Газпром - са писали на президента Владимир Путин през есента, изразявайки безпокойство от отварянето на офшорна разработка за техните частни конкуренти. Те подчертават сложността на такива проекти от гледна точка на технологиите и околната среда.
На правителствено заседание миналата седмица министърът на природните ресурси Сергей Донской предложи да се отвори достъпът до Арктика за частни компании, но при много стриктни условия. Русия, която е вторият производител на "черно злато" в света след Саудитска Арабия, увеличи добива си с над 40% от началото на 2000-те години. Властите разчитат по-специално на Арктика, за да продължи това разрастване.

Експерти от международната рейтингова агенция Fitch обаче предупредиха, че производството на страната най-вероятно ще достигне пик през следващите години. Според тях постигнатото увеличение на производството се дължи на новите петролни полета се компенсира от спада на добива във вече съществуващите находища.
Правителствени данни, цитирани от Fitch, показват, че Русия е произвела 518 милиона тона петрол през 2012 година или средно 10,4 милиона барела на ден, което е рекорд от разпадането на Съветския съюз.
Това равнище е постигнато с цената на инвестиции от милиарди долари , за да се продължи животът на находищата в експлоатация, благодарение на новите технологии, включително хидравличния фракинг, обяснява Fitch. Според агенцията обаче маржът за разрастване вече е много ограничен и новите проекти в труднодостъпни зони изискват много големи капитали и ускоряване на разработките. Няколко големи чуждестранни групи са сключили обединение с техни руски конкуренти за добив на течни изкопаеми горива в Русия.
Петролният гигант ExxonMobil е свързан с Роснефт чрез стратегическо партньорство. Британският BP се очаква да добие до 20% от капитала на руската държавна компания, която наскоро му продаде 50 процента от третата по големина руска компания в сектора ТНК-БП.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg