EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия обмисля оттегляне от Бургас-Александруполис

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия обмисля оттегляне от Бургас-Александруполис

mail16:00 | 13.05.2010прегледи 831 коментарикоментари 0


Русия е на път да се откаже от проекта за петролопровода Бургас-Александруполис,  пише днес електронното издание на гръцкия в. "Парусия".
Изданието цитира изявленията на руския министър на енергетиката Сергей Шматко, че Русия "проучва възможността за сливане на двата конкурентни петролопровода - Бургас-Александруполис и Самсун-Джейхан, тъй като проектът Бургас-Александруполис на практика е спрял развитието си по вина на България".
По думите на министъра, казани в рамките на посещението му в Турция като част от официалната делегация, придружаваща президента Дмитрий Медведев, щом България изясни позицията си по отношение на изискванията си за по-големи икономически ползи и защитата на околната среда, руската страна ще проучи възможността за сливане на програмата за строежа на петролопровода с тази за проекта Баку - Джейхан, който вече е в процес на изграждане.
Според гръцкия вестник изявлението на руския министър на практика означава анулиране на проекта за петролопровода. Макар и да не е ясно от думите на Шматко какво точно има предвид под "сливане", има вероятност това да "погребе" проекта, който щеше да допринесе значително за укрепването на позициите на Гърция, пише в. "Парусия".
Същевременно руски източник е заявил пред гръцкото електронно издание defencenet.gr: "Българското правителство отказва да изпълни договорните си задължения, а позицията на гръцкото правителство е непостоянна. Не можем да чакаме повече.
Петролопроводът Бургас - Александруполис, поне в този си вид, приключи за нас. Ще видим какво ще стане с "Южен поток".
Това решение беше предизвестено от руската страна, отбелязва сайтът. Москва смята България и Гърция за "слаби звена", които почти напълно зависят от "атлантическия блок", коментира defencenet.gr.
Най-лошото е, че по този начин Турция придобива ролята, която Гърция искаше да играе като стратегически партньор на Русия и разпределителен център за преноса за нефт към западните пазари, отбелязва изданието.
През март 2010 г. президентът на “Транснефт“ Николай Токарев се е оплакал на вицепремиера на Русия Игор Сечин, че няма достатъчно суровина за “Бургас-Александруполис“. Според публикация във в. Ведомости реалните икономически ползи от маршрута ще станат ясни едва след пускането му в експлоатация. Проектът носи по-скоро геополитически, отколкото икономически характер и това е било ясно още в момента на вземане на решението за участие на трите руски нефтодобивни компании, се посочва в писмо на Токарев до Сечин, изпратено още през септември 2009 г.

 



 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg