EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия не знаела за намеренията на БГ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия не знаела за намеренията на БГ

mail14:50 | 07.12.2011прегледи 439 коментарикоментари 0


Руската петролна компания Транснефт не е получавала официално съобщение за излизане на България от проекта Бургас-Александруполис, предаде РИА Новости. По-рано днес вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков съобщи пред журналисти, че българското правителство днес е решило България да прекрати участието си в проекта за петролопровод "Бургас-Александруполис". Споразумението за изграждането на петролопровода е сключено между България, Русия и Гърция на 15 март 2007 година. България предлага споразумението да бъде прекратено по взаимно съгласие. Ако не се постигне такава договорка, България се оттегля самостоятелно слез изтичане на 12-месечен срок. България се оттегля от проекта, защото той не може да бъде изпълнен според условията и финансовите параметри, заложени в споразумението от 2007 година, каза Дянков. МС прие и постановление, с което се увеличава капитала на българския акционер в международната проектна компания - "Бургас-Александруполис БГ" ЕАД с 12,8 млн. лева. Средствата ще се използват за уреждане на задълженията на дружеството към другите акционери и към международната проектна компания. България няма да понесе санкции от днешното решение на МС, заяви Дянков. Следващата сряда, 14 декември, ще има събрание на дружеството, на което България ще излезе със своята позиция, допълни министърът.
Пред руската агенция Интерфакс говорителят на Транснефт Игор Демин припомни, че на 14 декември в Амстердам ще се проведе заседание на наблюдателния съвет по проекта. Всички страни са потвърдили участието си и не е постъпвала информация, че българската страна се кани да развали договора, допълва Демин. В началото на месеца говорителят на Транснефт Иля Казенкин пък предупреди, че България продължава да трупа задължения по проекта и общата сума на дълга й вече достига 6,2 милиона евро,.Транснефт, която участва в проекта от страна на Русия, вече няколко пъти напомня, че България има дълг, чиито срокове за изплащане не веднъж са отлагани. През март 2011 г. вицепрезидентът на компанията Михаил Барков заяви, че задълженията на България са 6 милиона евро.
 Същевременно стана ясно, че Гърция също не е получавала официално съобщение от София за излизане от проекта за петролопровод Бургас-Александруполис. Това съобщи говорителят на гръцкото министерство на външните работи Григорис Делавекурас, цитиран от ИТАР-ТАСС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg